“Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι περιθωριοποιημένοι, οι αποκλεισμένοι, οι φτωχοί φοβούνται πως δεν θα έχουν στέγη, πως τα παιδιά τους δεν θα έχουν τίποτα να φάνε, πως θα τους σκοτώσει κάποια σφαίρα ή πως θα συλληφθούν αυθαίρετα.”
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ:
- 736 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν κάτω από το διεθνές όριο φτώχειας του 1,90 δολ. την ημέρα, το 2015.
- Σχεδόν το 8% των εργαζομένων στον κόσμο και οι οικογένειές τους ζούσαν με λιγότερα από 1,90 δολ. ανά άτομο την ημέρα, το 2019.
- Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήκουν σε δύο περιοχές: τη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.
- Τα υψηλά ποσοστά φτώχειας παρατηρούνται συχνά σε μικρές, εύθραυστες και πληγείσες από συγκρούσεις χώρες.
- Το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε τουλάχιστον ένα επίδομα κοινωνικής προστασίας το 2019.
- Σήμερα, περισσότεροι από 700 εκατομμύρια άνθρωποι αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές καθημερινές ανάγκες τους, ζουν εν μέσω εμπόλεμων συγκρούσεων και κρίσης, άλλοι αντιμετωπίζουν εμπόδια όσον αφορά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες απασχόλησης, και βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό.
ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Οι εικόνες με τις ουρές πολιτών στη βοήθεια του ΤΕΒΑ μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου στην περιοχή του ΔΗΝΑΚ δεν τιμούν κανένα πολύ δε περισσότερο τις αυτοδιοικητικές αρχές του τόπου μας που εν μέσω κρίσης επιλέγουν αυξήσεις στα ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, στην ύδρευση, και απολύσεις εργαζομένων κάτι το οποίο δεν έγινε ούτε τα προηγούμενα χρόνια εν μέσω μνημονίων.
Επιπρόσθετα, η πανδημία Covid-19 έχει προκαλέσει έκρηξη της φτώχειας, καθώς η διακοπή δραστηριοτήτων, τα μέτρα περιορισμού, οι απαγορεύσεις, η παγκόσμια οικονομική ύφεση, αλλά και τα ανεπαρκή συστήματα υγείας για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων έχει ιδιαίτερα αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις.