Τα ψάρια που κοπαδιάζουν στους καλαμιώνες της λίμνης Ορεστιάδας, πρωταγωνιστούν στο βίντεο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς.
Σε υψόμετρο 630 μέτρων, με νεφροειδές σχήμα, που οφείλεται στην εισχώρηση της λοφώδους χερσονήσου, στον ισθμό της οποίας είναι κτισμένη η πόλης της Καστοριάς, η λίμνη αποτελεί κατάλοιπο παλιάς εκτεταμένης λίμνης έκτασης 164 τ.χλμ. και μέγιστου βάθους μεγαλύτερου από 50 μέτρα (τεταρτογενές).
Η λίμνη της Καστοριάς είναι καρστική τεκτονικής προέλευσης και υπολογίζεται ότι σχηματίζετηκε πριν από 10.000.000 περίπου χρόνια (Μειόκαινος Περίοδος). Σήμερα, η έκτασή της είναι περίπου 28 τ.χλμ. και το μέγιστο βάθος της περίπου 9 μέτρα.
Οι γεωγραφικές της συντεταγμένες στο κέντρο είναι: γεωγραφικό πλάτος 40ο 31′ Β και γεωγραφικό μήκος 21ο 18′ Α.
Ο όγκος των νερών της είναι περίπου 100.000.000 κυβικά μέτρα και το ανάπτυγμα των ακτών της 30,8 χλμ. Η λίμνη τροφοδοτείται από πολλές υπολίμνιες πηγές, κυρίως όμως από τα νερά της βροχής που είτε πέφτουν απευθείας στην επιφάνειά της, είτε καταλήγουν σ’ αυτήν με την επιφανειακή απορροή μέσω των χειμάρρων που βρίσκονται κυρίως στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της.
Στο νότιο τμήμα, μια διώρυγα (ρέμα Γκιόλι) συνδέει τη λίμνη με τον ποταμό Αλιάκμονα, στον οποίο παροχετεύεται η περίσσεια των νερών της με χρήση θυροφράγματος.
Η λίμνη της Καστοριάς, έκτασης περίπου 28.000 τετραγωνικών μέτρων, περιστοιχίζεται από μεγάλους καλαμώνες που καλύπτουν το 66% της έκτασής της. Είναι μία από τις αρχαιότερες λίμνες της Ευρώπης – ο λιμναίος οικισμός που βρίσκεται στο Δισπιλιό Καστοριάς χρονολογείται από το 10.000 πχ.
Φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό ψαριών, όπως ο δημοφιλής κυπρίνος (γριβάδι), η πλατίκα (τσιρόνι), ο κέφαλος, η πεταλούδα, το γλήνι, το ηλιόψαρο, το περκί, η τούρνα και ο γουλιανός.
.