Κινητικότητα για εξαγωγές κρόκου Κοζάνης – Τα οφέλη του κρόκου.

Από το 1999 ο κρόκος Κοζάνης βρίσκεται στο μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ).

Η ετήσια παραγωγή που φθάνει τους 3 – 4 τόνους. Τα τελευταία χρόνια η χρήση του κρόκου στην γαστρονομία γνωρίζει άνθιση αφού διάσημοι σεφ έχουν εντάξει το διάσημο μπαχαρικό στις γευστικές τους δημιουργίες. Μικρή μόνο ποσότητα του κρόκου χαρίζει χρώμα, λεπτή γεύση, άρωμα και νοστιμιά σε κάθε είδους φαγητό.

Η φύτευση του γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούνιο και Ιούλιο. Οι βολβοί, τοποθετούνται σε αυλάκια βάθους 20 εκατοστών, με την απόσταση ανάμεσα τους να είναι δέκα εκατοστά. Η συλλογή του φυτού, γίνεται τέλος Οκτώβρη με αρχές Νοεμβρίου.

Κινητικότητα υπάρχει για τον κρόκο Κοζάνης στις αγορές του εξωτερικού.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγών Κοζάνης, κ. Βασίλης Μητσόπουλος, «φέτος καλλιεργήθηκαν περίπου 4.800 στρέμματα. Η πανδημία πάντως έχει δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά. Εχουμε μια κινητικότητα για εξαγωγές, κυρίως στις παραδοσιακές αγορές. Μιλάμε για τις αγορές της Ιταλίας, Ισπανίας, ΗΠΑ και Γαλλίας. Όσον αφορά την Κίνα υπήρξαν προβλήματα λόγω της πανδημίας και δεν έχουμε κάτι νεότερο.  Πάντως υπάρχουν αποθέματα κρόκου στις αποθήκες του συνεταιρισμού και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνεί μαζί μας».

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις