Οικονομική ενίσχυση στους Δήμους για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από το 1821

Τους ΚΑΠ και το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όσοι δήμοι επιθυμούν να αναδείξουν μνημεία, ηρωϊκούς τόπους, μόνιμες εκθέσεις, ψηφιοποίηση ιστορικών αρχείων κλπ, ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το 1821.

Συντήρηση και ανάδειξη μνημείων

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε σε δράσεις οι οποίες συνδέονται με την εθνική παλιγγενεσία και τη συμπλήρωση 200 χρόνων, μετά την επανάσταση του 1821

Η Φωτεινή Πιπιλή ζήτησε την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη συντήρηση και ανάδειξη μνημείων αφιερωμένων στην εθνική παλιγγενεσία σε όλη την επικράτεια ακόμα και στους δήμους που ολιγόρησαν και δεν εντάχθηκαν στα πλαίσια του εορτασμού “Ελλάδα 1821-2021”.

«Η παγκόσμιας εμβέλειας πανηγυρισμοί για την εθνική παλιγγενεσία, έχουν ως αφετηρία τους ηρωϊκούς τόπους αλλά και τα ηρωϊκά πρόσωπα που αναδείχθηκαν στη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, μέχρι και την ίδρυση του ελληνικού κράτους», είπε η βουλευτής και υπογράμμισε ότι στους ηρωϊκούς τόπους βλέπει κανείς διάσπαρτα τα ενθύμια (ηρώα, ανδριάντες, προτομές, κτήρια) από αυτές τις ηρωϊκές περιόδους, σε κακή κατάσταση και εγκαταλελειμένα.

Οικονομική ενίσχυση

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι οι δήμοι μπορούν να εκτελέσουν έργα συντήρησης και ανάδειξης μνημείων αφιερωμένων στην εθνική παλιγγενεσία, με κάλυψη της δαπάνης από τους ετήσιους αυτοτελείς πόρους, τους ΚΑΠ.

«Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών γι’ αυτό και, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το ακριβές ποσό και την κατανομή ανά δήμο. Αυτά αφορούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε εξάλλου ότι υπάρχει και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο από τις 27/10/2020 υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση, με τίτλο «Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021», με την οποία το υπουργείο Εσωτερικών μέσω της ΕΥΔΕ καλεί τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας να υποβάλουν προτάσεις, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα σχετικές δράσεις και έργα στο πλαίσιο της συμπλήρωσης ακριβώς των διακοσίων ετών από την ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης αυτής ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ και οι φορείς μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι 31.3.2021.

«Οι δήμοι μπορούν να λάβουν αποφάσεις, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, και να υποβάλουν σχετικά αιτήματα χρηματοδότησης, συνοδευόμενα φυσικά από τα απαραίτητα τεχνικά δελτία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι επιλέξιμες δράσεις είναι η ίδρυση και η δημιουργία νέων μουσείων και μονίμων εκθέσεων, ψηφιοποίηση ιστορικών αρχείων, μουσειακού αποθέματος και πολιτιστικής κληρονομιάς, εκπαιδευτικές δράσεις και ψηφιακές εφαρμογές, όπως και λοιπές δράσεις με πολιτιστικό, τουριστικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι πρώτες εντάξεις έργων αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις