Το ελληνικό νησί όπου κυριαρχούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα υβριδικά αυτοκίνητα

Ο Τάσος Δημαλέξης και οι συνάδελφοί του από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είχαν περάσει μέρες για να καθαρίσουν το βραχώδες ακρωτήρι στο απομακρυσμένο ελληνικό νησί της Τήλου. Αναζητούσαν μια κατάλληλη τοποθεσία για ανεμογεννήτρια ύψους 55 μέτρων – μια που πιθανότατα θα ενοχλούσε πολλά ζευγάρια σπάνιων αετών Bonelli που φωλιάζουν εκεί κάθε άνοιξη.

«Κάναμε πολλούς αγώνες στα βράχια για να βρούμε θέση για την πλατφόρμα», λέει. «Αλλά λειτούργησε. . . Τα πουλιά επιστρέφουν ακόμα! “

Οι καστανοί και λευκοί αετοί έγιναν τακτικοί επισκέπτες αφού η Τήλος απαγόρευσε το κυνήγι στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το πρώτο νησί του Αιγαίου που το έκανε. Εμπνευσμένοι, οι κάτοικοι πήραν μια συλλογική απόφαση να μετατρέψουν το νησί σε μια «πράσινη» ζώνη διατήρησης φυτών και άγριων ζώων.

Η Τήλος είναι τώρα το πρώτο νησί στη νότια Ευρώπη που κατασκευάζει έναν υβριδικό σταθμό παραγωγής ενέργειας με αποθήκευση μπαταριών, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες απομονωμένες κοινότητες που θέλουν να γίνουν πράσινες. Τα νησιά αποτελούν από καιρό κέντρα πειραματισμού για νέες ενεργειακές τεχνολογίες, επειδή συνήθως στερούνται πόρων ορυκτών καυσίμων. Τα νησιά Orkney στα ανοικτά της Σκωτίας τροφοδοτούνται από αιολική και παλιρροιακή ενέργεια, ενώ το έθνος των Φίτζι κατασκευάζει το μεγαλύτερο ηλιακό αγρόκτημα στα νησιά του Ειρηνικού.

Ζητήθηκε από τον Δημάλεξη, σύμβουλο για τη διατήρηση της φύσης, να βρει τον χώρο του στροβίλου ως μέρος ενός έργου καθαρής ενέργειας ύψους 15 εκατ. Ευρώ για την Τήλο που αναπτύχθηκε από μηχανικούς στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής (UNIWA) με χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Η τουρμπίνα, η οποία εγκαταστάθηκε το 2017, παράγει τώρα περίπου τα τρία τέταρτα της ενέργειας του νησιού το καλοκαίρι και πλεόνασμα τους χειμερινούς μήνες. Η ομάδα της UNIWA δημιούργησε επίσης δωρεάν σταθμό φόρτισης για υβριδικά οχήματα.

Η Τήλος εμφανίζεται στο χάρτη των Νησιών του Αιγαίου ως ένα από τα τρία μικρά στάδια μεταξύ των δημοφιλών τουριστικών προορισμών της Κω και της Ρόδου. Οι 500 μόνιμοι κάτοικοί του ζουν από το ψάρεμα και την εκτροφή αιγών. Ο πληθυσμός διογκώνεται σε περίπου 800 το καλοκαίρι με την άφιξη εποχιακών εργαζομένων, τουριστών και αποδημητικών οικογενειών Τιλιώτη από τη Ρόδο και την Αθήνα.

Ένα υποθαλάσσιο καλώδιο συνδέει την Τήλο και τα γειτονικά της νησιά με ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ στην Κω, αλλά οι διακοπές είναι συχνές σε καιρικές συνθήκες. Κάθε φορά που το καλώδιο υπέστη σοβαρές ζημιές, η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας PPC έστελνε έναν τεχνικό για την χειροκίνητη εκκίνηση του παλαιού ηλικιωμένου εργοστασίου ντίζελ.

Πηγή: Financial Times

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις