Σοκαριστικά στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για την σεξουαλική κακοποίηση των ανηλίκων στην Ελλάδα.

Οι αριθμοί προκύπτουν από στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, μόνο από τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται σε υπηρεσίες της, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό τους παραμένει στο σκοτάδι. Σύμφωνα μ’ αυτά ένα ανήλικο παιδί κάθε εβδομάδα του 2020 έπεφτε θύμα βιασμού, ενώ τουλάχιστον 43 παιδιά κάθε χρόνο βίωναν βιασμό σώματος και ψυχής την τελευταία πενταετία.

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι αστυνομικοί έχουν ασχοληθεί συνολικά με 1.028 περιπτώσεις βιασμών, απόπειρες, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, κατάχρηση σε ασέλγεια, αποπλάνηση παιδιών, κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, με τον αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται σε 1.181…

Μόνο μέσα στο 2020, οι αστυνομικές Αρχές ασχολήθηκαν συνολικά 244 υποθέσεις εκμετάλλευσης γενετήσιας ζωής ανηλίκων, με τα θύματα να φτάνουν τα 278, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής». Οι τρομακτική αυτοί αριθμοί όμως δεν αποτυπώνουν το πραγματικό πρόβλημα, με το πρόσφατο κύμα καταγγελιών του #metoo, να αποκαλύπτει ότι όσοι δεν κατάφεραν να μιλήσουν στις αρχές ενδεχομένως να είναι πολύ περισσότεροι.

 Ενήλικοι, σήμερα βρίσκουν την δύναμη να σπάσουν τη σιωπή τους, φέρνοντας στη δημοσιότητα ένα σκοτεινό κύμα εγκληματικής δράσης που σε μεγάλο βαθμό παρέμενε κρυμμένο για πολλά χρόνια κάτω από το… χαλί του φόβου και των τραυμάτων που δεν επουλώθηκαν.

Μεγάλα είναι και τα νούμερα όσον αφορά τις υποθέσεις προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας και ασέλγειας, που μόνο το 2020 έφτασαν τις 82 με θύματα 95 ανήλικα παιδιά.

Από το 2016, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν διαχειριστεί 326 υποθέσεις προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων, με τα θύματα να φτάνουν τα 391. Μόνο το 2019, ο αριθμός των θυμάτων ήταν τριψήφιος (106), ενώ πέρυσι έφτασαν τα 78. Σε δύο περιπτώσεις, δράστες ασέλγησαν σε βάρος ανηλίκων που για λόγους υγείας δεν μπορούσαν να αντισταθούν.

Οι υπηρεσίες τις ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκαν μέσα στο 2020 και 53 υποθέσεις αποπλάνησης ανηλίκων με τα θύματα να φτάνουν τα 63. Από το 2016, ο αριθμός των δηλωμένων περιστατικών που έχει καταγράψει η αστυνομία φτάνει τα 327, με τα θύματα να αγγίζουν τα 370, περισσότερα από 70 το χρόνο.

Βαθιά ενοχή, φόβος και ντροπή από την μακροχρόνια κακοποίηση, εμποδίζουν τα νεαρά θύματα να σπάσουν τις σιωπή τους.   Σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικότερα στις πολύ μικρές ηλικίες, δεν αντιλαμβάνονται τα νεαρά θύματα καν την σεξουαλική κακοποίηση. «Είναι πιο εύκολο όταν ο δράστης είναι άγνωστος, δεν σχετίζεται με το θύμα, τότε το παιδί σχεδόν άμεσα εκμυστηρεύεται.

Στις μικρές ηλικίες των, 5-7 ετών τα παιδιά αποκαλύπτουν τυχαία το περιστατικό. Θεωρούν ότι είναι παιχνίδι με τον θείο, τον προπονητή κτλ. Στην προεφηβεία, τα θύματα αποκαλύπτουν συνήθως όταν οι πράξεις γίνουν ένα κλικ πιο παραβιαστικές. Τότε αρχίζει να υπάρχει φόβος, εκεί μπορεί να εκμυστηρευτεί ένα παιδί. Στην εφηβεία τα θύματα είναι πιο συνειδητοποιημένα, αν οι πράξεις έχουν συμβεί στο παρελθόν.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις