Ψηφίστηκε η απαγόρευση της μπούρκας στην Ελβετία

Οι Ελβετοί ψήφισαν και αποφάσισαν την απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου στους δημόσιους και υπαίθριους χώρους, κάτι που περιλαμβάνει μπούρκα και νικάμπ.

Το «ναι» στην απαγόρευση έλαβε 52,5% έναντι 47,5% του «όχι» και είναι η πρώτη φορά μετά το 2014 που εγκρίνεται δημοψήφισμα σε αίτημα που ξεκίνησε από πολίτες.

Η απαγόρευση εξαιρεί την κάλυψη προσώπου λόγω υγείας, κλίματος και ασφάλειας.

«Νικάμπ και μπούρκα δεν έχουν θέση σε μία δημοκρατική κοινωνία. Είναι πολιτικό εργαλείο που συμβολίζει τον ηθελημένο διαχωρισμό των συντηρητικών μουσουλμανικών κοινωνιών από τις δυτικές ενώ αποτελεί σύμβολο κατωτερότητας» λέει η Μπάρμπαρα Στέινεμαν, μέλος του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος.

Δημοψήφισμα απευθείας από τον ελβετικό λαό διεξάγεται με τη συλλογή 100.000 υπογραφών και είναι μόλις η 23η φορά σε 130 χρόνια που λαμβάνει έγκριση μία λαϊκή πρωτοβουλία.

«Υποστηρίζω την ελευθερία όλων εφόσον δεν υπάρχει ζήτημα ασφαλείας και προβολής του προσώπου στις αρχές. Είπα όχι στο δημοψήφισμα» λέει μία κάτοικος.

Οι επικριτές της απαγόρευσης κάνουν λόγο για κάτι που θα ενισχύσει το αντι-μουσουλμανικό αίσθημα, τη στιγμή που στην Ελβετία είναι ελάχιστες οι γυναίκες που φορούν μπούρκα.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις