Στην αρχαία Ελλάδα, οι ιστορίες για θεούς και θεές αποτελούσαν σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής.
10. Εστία
Η θεά του σπιτιού και της εστίας, η Εστία ήταν κεντρική μορφή της αρχαίας Ελλάδας. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ήταν η πρωτότοκος του Κρόνου και της Ρέας. Η Εστία ήταν γνωστή ως η θεά της οικιακής ζωής. Ως εκ τούτου, όλη η ευτυχία και οι ευλογίες μέσα στο σπίτι αποδόθηκαν στην Εστία. Μερικοί πιστεύουν ότι ήταν υπεύθυνη για τη διδασκαλία ενός άνδρα πώς να χτίσει σπίτια. Ως αποτέλεσμα, ένα μικρό μέρος της Εστίας κατοικεί σε κάθε νοικοκυριό.
9. Χέμπε
Η Χέμπε, η νεότερη κόρη του Δία και της Ήρας, είναι η θεά της νεολαίας. Συχνά βρίσκεται δίπλα στον πατέρα της, ο οποίος φαντάζεται τον εαυτό του ως αετό. Ο αετός πίνει από το κύπελλο που έχει μαζί της. Αυτή η απεικόνιση συνεπάγεται την αναζωογόνηση του αετού με το ελιξίριο της νεολαίας. Ζωγραφίστηκε πολλές φορές για πολλούς αιώνες, με τον ίδιο εμβληματικό αετό και ένα κύπελλο.
8. Νέμεσις
Η Νέμεσις είναι η ελληνική θεά της εκδίκησης και της θεϊκής τιμωρίας. Παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία του Αρχαίου Κόσμου. Η Νέμεσις είναι η προσωποποίηση της θεϊκής τιμωρίας.
7. Λητώ
Η Λητώ ήταν η θεά της μητρότητας. Ήταν η κόρη του Τιτάνα Κώα, Θεού της νοημοσύνης και της Φοίμπε, θεά της ορθογώνιας νοημοσύνης.
Έζησε στο νησί της Κω στην Ελλάδα. Γέννησε τα δίδυμα Απόλλωνα και Άρτεμις παιδιά του Δία. Η Ήρα, η σύζυγος του Δία, ήταν πολύ θυμωμένη με τον άντρα της. Ως εκ τούτου, ως βασίλισσα των θεών, απαγορεύει στον Λητώ να γεννήσει από ζήλια.
6. Ρέα
Η Ρέα σημαίνει ευκολία και ροή, συμβολίζοντας την αιώνια ροή γενεών και χρόνου, η οποία τονίζεται περαιτέρω από τον γάμο της με τον Κρόνο, τον θεό του Τιτάνα του χρόνου.
Η λατρεία της Ρέας μπορεί να μην ήταν η μεγαλύτερη, αλλά λατρευόταν στην Αρκαδία και την Κρήτη, τη γενέτειρα του Δία. Η Ρέα, που συχνά απεικονίζεται φορώντας κορώνα πυργίσκου σε θρόνο, συνοδεύεται από λιοντάρια και στις δύο πλευρές.
5. Αφροδίτη
Η Αφροδίτη, η Ολυμπιακή θεά της αγάπης, της ομορφιάς και της σεξουαλικής απόλαυσης. Η γοητευτική, αυτή που είναι απείρως επιθυμητή αλλά απείρως απρόσιτη. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, η Αφροδίτη γεννήθηκε από τα ευνουχισμένα γεννητικά όργανα του Ουρανού. Έπεσε στη θάλασσα, κοντά στην ακτή των Κυθήρων Ήταν πιο όμορφη από οτιδήποτε άλλο ή ο καθένας στο σύμπαν.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Όμηρο, η Αφροδίτη ήταν η κόρη του Δία και η Τιτάνη Διόνα, έτσι, η αδελφή των άλλων Ολυμπίων, η Αθηνά, η Άρτεμις, ο Άρης, ο Ήφαιστος, ο Απόλλωνας, ο Ερμής και ο Διόνυσος.
4. Δήμητρα
Η Δήμητρα ήταν κόρη δύο επιφανών Τιτάνων: ο Κρόνος και η Ρέα. Όντας η θεά της συγκομιδής και των σιτηρών, της δόθηκε υψηλή θέση στην αρχαία ελληνική μυθολογία.
Είχε τη δύναμη να ευλογήσει με πλούσιες συγκομιδές, και δημιούργησε επίσης τις εποχές που ήταν ευνοϊκές για τη φύτευση των καλλιεργειών. Αλλά όταν ο Άδης απήγαγε την αγαπημένη της κόρη Περσεφόνη και την πήρε στον κάτω κόσμο, έπεσε σε μια κατάσταση βαθιάς θλίψης και λύπης, κάνοντας τα φυτά να μαραθούν και να πεθάνουν. Από εκεί και πέρα, όποτε η Περσεφόνη φεύγει για τον κάτω κόσμο, η εποχή του χειμώνα θα πέφτει στον κόσμο των θνητών. Η επιστροφή της Περσεφόνης στη Δήμητρα θα σηματοδοτούσε την αρχή της άνοιξης.
3. Άρτεμις
Η Άρτεμις ήταν μια από τις πιο σεβαστές και τιμημένες από τις αρχαίες ελληνικές θεότητες. Θεωρήθηκε η προστάτιδα των νέων κοριτσιών μέχρι την ηλικία του γάμου.
Η μητέρα της Άρτεμις ήταν η Λητό, θεά του Τιτάνα, και πολύ νωρίς έγινε αγαπημένη του Δία. Η Λητώ, έμεινε έγκυος με την Άρτεμη και τον δίδυμο αδερφό της, τον Απόλλωνα.
2. Ήρα
Η Ήρα είναι η διάσημη βασίλισσα του Ολύμπου που κάθεται πίσω από τον σύζυγό της Δία, τον υπέρτατο Θεό του σύμπαντος. Βασιλεύει τους ουρανούς από την κορυφή του χρυσού θρόνου της. Η θεά είναι κόρη του Τιτάνα, του Κρόνου, του αρχαίου υπέρτατου Θεού. Ως αδελφή και σύζυγος του Δία, είναι η βασίλισσα των Ουρανών. Περιγράφεται ως ζηλότυπη και εκδικητική με γρήγορη ιδιοσυγκρασία και τρομακτικό πάθος, στέκεται ως η πρώτη νόμιμη γυναίκα και προστάτης των συζύγων.
1. Αθηνά
Ήταν μια μοναδική θεότητα με μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ θεών και θνητών. Η γέννησή της ήταν πολύ διαφορετική δεδομένου ότι η μητέρα της δεν την γέννησε, από τεχνική άποψη. Η μητέρα της ήταν η Μέτις, αλλά όταν ήρθε η ώρα να γεννηθεί η Αθηνά, ο Δίας άρχισε να παραπονιέται για έναν τεράστιο πονοκέφαλο. Στη συνέχεια, η Αθηνά ξεπήδησε από το κεφάλι του και μεγάλωσε ντυμένη με πανοπλία.
Η Αθηνά ήταν γνωστή για την αγριότητα της στη μάχη, αλλά σε αντίθεση με την Άρη, ποτέ δεν έδειχνε βαρετότητα και πάντα πίστευε στον αγώνα για δικαιοσύνη και δικαιοσύνη. Συμμετείχε μόνο σε πολέμους που διεξήχθησαν για αυτοάμυνα. Ήταν η θεϊκή προσωποποίηση της λογικής, της σοφίας και της γνώσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν το αγαπημένο παιδί του Δία και του επιτρεπόταν ακόμη να χρησιμοποιήσει τον ισχυρό κεραυνό του όποτε υπήρχε ανάγκη.