Η Γερμανία διαπραγματεύεται με την Τουρκία νέα συμφωνία για το προσφυγικό σύμφωνα με την Handelsblatt

Πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό (σ.σ «Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας», όπως λέγεται επισήμως), το Βερολίνο και η Άγκυρα διαπραγματεύονται για μια ανανεωμένη εκδοχή του συμφώνου, κάτι που, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, προκαλεί εκνευρισμό στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν από γερμανικής πλευράς η ομοσπονδιακή Καγκελαρία, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ ο οποίος εξελέγη προσφάτως επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ενώ από τουρκικής πλευράς το γραφείο του αντιπροέδρου της χώρας Φουάτ Οκτάι.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι αναμένουν ότι ο αριθμός των μεταναστών που θα προσπαθήσουν να μεταβούν στην ΕΕ, θα αυξηθεί ξανά λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, τα χρήματα από το σύμφωνο για τους πρόσφυγες που τέθηκε σε ισχύ την άνοιξη του 2016 έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συναντηθούν στις 25 Μαρτίου για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου το ζήτημα θα μπορούσε να συζητηθεί για πρώτη φορά δημοσίως, ενώ η Άγκυρα επιθυμεί τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής ΕΕ – Τουρκίας μέχρι τον Ιούλιο.

Η Άγκυρα ζητεί την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, ενώ η Αθήνα αντιτίθεται σε αυτήν την προοπτική. Η παλιά συμφωνία προέβλεπε ότι η Ελλάδα μπορούσε να στέλνει πίσω στην Τουρκία όσους παράνομους μετανάστες έφταναν στα ελληνικά νησιά και σε αντάλλαγμα η ΕΕ θα δεχόταν έναν πρόσφυγα από την Τουρκία για κάθε έναν που επέστρεφε στην χώρα, ενώ παράλληλα θα υποστήριζε οικονομικά την φροντίδα προσφύγων στην Τουρκία.

Έξι δισ. ευρώ προορίζονταν για αυτό το σχέδιο για μια περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων ετών, κάτι που σημαίνει ότι αναλογούν λιγότερα από 400 ευρώ ανά πρόσφυγα ανά έτος.

Η Τουρκία ήλπιζε για μια συμφωνία με την ΕΕ ώστε να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες και παράλληλα να υπάρξει επέκταση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας ώστε να συμπεριλαμβάνονται ο άνθρακας, ο χάλυβας και τα γεωργικά προϊόντα. Πράγματα που αναφέρονταν στη «Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας» του 2016, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την Handelsblatt, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι απογοητευμένος με την προηγούμενη συμφωνία.

Παράλληλα η Άγκυρα θέλει να έχει μεγαλύτερο έλεγχο στα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονταν κυρίως για διεθνείς οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και να χρησιμοποιήσει μέρος αυτών σε περιοχές της βόρειας Συρίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Handelsblatt, το Βερολίνο φαίνεται να απορρίπτει το δεύτερο αίτημα του Τούρκου προέδρου.

Η Αθήνα παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις με επιφυλακτικότητα. Το γεγονός ότι η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμπλέκεται σε αυτό το ζήτημα, όπως έκανε κατά τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας τον Μάρτιο του 2016, προσλαμβάνεται «με ανάμεικτα συναισθήματα», δήλωσε Έλληνας διπλωμάτης στη γερμανική εφημερίδα.«Στην Αθήνα, δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας που έγινε πριν από πέντε χρόνια. Για να μπορέσει κάποιος να μιλήσει γι ‘αυτό, η Τουρκία πρέπει πρώτα να εφαρμόσει την υπάρχουσα συμφωνία, δήλωσε Έλληνας διπλωμάτης στη γερμανική εφημερίδα. Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις της Άγκυρας, η Τουρκία δεν δέχεται πλέον παράνομους μετανάστες και οι ελληνικές αρχές προσπαθούν επί του παρόντος να επαναπατρίσουν 1.450 μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι παραχωρήσεις από την ΕΕ προς την Τουρκία στην πολιτική θεωρήσεων και την επέκταση της τελωνειακής ένωσης απορρίπτονται, σύμφωνα με ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους. Άλλωστε για να υπάρξει επέκταση της τελωνειακής ένωσης απαιτείται ομοφωνία από τα 27 κράτη – μέλη.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις