Επέτειος 1821: Όλη η Ελλάδα ένα πολιτιστικό εργαστήρι με εξαίρεση την Καστοριά

Το 2021 γιορτάζουμε την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ προετοιμάζει μια σειρά από εκδηλώσεις με σκοπό την ανάδειξη της θεμελιώδους σημασίας της Επανάστασης του 1821 για τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους και τη διαμόρφωση της σημερινής μας ταυτότητας.

Συνεχίζονται οι απεικονίσεις Ελλήνων ηρώων σε διάφορα σημεία σε δρόμους σε όλη την Ελλάδα με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 Μετά τα θαυμάσια έργα του “ΕΥΡΥΤΟΣ” η ομάδα «Χρώματα και Όνειρα» φιλοτέχνησε σε κουτί καφάο, σε δήμους της Αττικής ήρωες και σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης.

Εικόνα

Παράλληλα υλοποιούνται σε όλη την χώρα διαδικτυακές επετειακές δράσεις ενώ από ιστοσελίδες των ΕΝΕΡΓΩΝ ΔΗΜΩΝ οι δημότες μπορούν να ενημερώνονται για τις εκδηλώσεις που χρηματοδοτούνται και διοργανώνονται από τα σχολεία και τους λαογραφικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.

Σε όλη την Ελλάδα οι δήμοι στηρίζουν οικονομικά τις δράσεις σχολικών μονάδων πολιτιστικών συλλόγων δημιουργώντας βραβεία εκθέσεων εικόνων και κατασκευών με θέμα την Ελληνική επανάσταση του 1821 και την συμβολή της περιοχής σε αυτήν.

Αξιοποιώντας την καλλιτεχνική και πολιτιστική παράδοση και το σημαντικότατο ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας, Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών δράσεων οι οποίες θα υλοποιούνταν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, όπως αυτές που παρουσιάζονται και υλοποιούνται σε ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ με την προοπτική περαιτέρω εμπλουτισμού τους.

Ο δήμος Καστοριάς θα μπορούσε να προσκαλέσει την εκπαιδευτική κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, καθώς και πρόσωπα, καλλιτέχνες, ζωγράφους, γκραφίστες, δομές και φορείς άλλων οργανισμών, σε συνεργασία για την συνδιαμόρφωση για την πραγματοποίηση του προγράμματος του επετειακού εορτασμού.

Η καθηγήτρια εικαστικών τεχνών Γεωργία Κουσαξίδου ζωγραφίζει ήρωες του 1821 σε συνεργασία με τον Δήμο Λαγκαδά

Το lockdown και τα μέτρα δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία για την απραξία την οποία ακολουθούν ψευδεπίγραφες ανακοινώσεις περί ματαίωσης προγραμματισμένων πρωτοβουλιών. Και όλα αυτά μόνο εδώ ενώ σε όλη την Ελλάδα διοργανώνονται διαδικτυακές εσπερίδες, διαδικτυακές στρογγυλές τράπεζες συζητήσεων, ορισμένοι δήμοι δημιουργούν ιδιαίτερους διαδικτυακούς χώρους στους δημοτικούς ιστιοτόπους ως κόμβους πληροφόρησης και ταυτόχρονα ως αποθετήριο υλικού για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν αργότερα σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας.

Εικόνα

Είναι ευκαιρία να δημιουργηθεί μια τράπεζα πληροφοριών και μικροϊστοριών για την ιστορία το πολιτισμό και τους αγώνες της περιοχής μας. Δεν μπορεί να προβάλουμε μόνο τους σαρμάδες και την σπηλιά του “παταράγκου” σε κακής ποιότητας σεναρίου μοντάζ και σκηνοθεσίας λήψεις video και να αγνοούμε τον πολιτισμό και την καταγωγή μας

Ενδεικτικές ιδέες για δράσεις, και προτάσεις:

  • Ανάδειξη πτυχών της Επανάστασης και της σημασίας της μέσα από επιμέρους προσεγγίσεις και θεματικές, οι οποίες είναι σχετικές με το κεντρικό θέμα, όπως:
  • πρωτογενείς ιστορικές πηγές – αρχειακό υλικό (έντυπο, ψηφιακό) για την συμμετοχή Καστοριανών στην ιδέα της επανάστασης
  • λογοτεχνία (ποίηση, πεζογραφία, θέατρο)
  • εικαστικές τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, κεραμική, φωτογραφία κ.λπ.) με την συμμετοχή επαγγελματιών Καστοριανών
  • κινηματογράφος και οπτικοακουστική έκφραση
  • λαϊκή τέχνη – λαογραφία και αρχιτεκτονική των κτηρίων της Καστοριάς την εποχή του 1821
  • μουσική (δημοτικό τραγούδι, Έλληνες και ξένοι συνθέτες που εμπνεύστηκαν από την Επανάσταση)
  • απομνημονεύματα επαναστατών
  • εμβληματικές προσωπικότητες της περιοχής Καστοριάς (αγωνιστές, πολιτικοί, διδάσκαλοι του Γένους, εθνικοί ευεργέτες κ.ά.)
  • δημογραφικά στοιχεία της εποχής – εμπόριο και οικονομία των Καστοριέων
  • η δράση των Καστοριανών εμπόρων της διασποράς
  • η συμβολή της Εκκλησίας ιδιαίτερα στην Καστοριά με την Βυζαντινή παράδοση – το ρεύμα του φιλελληνισμού – η επιρροή του Διαφωτισμού μέσα από την διασπορά των Καστοριανών εμπόρων
  • αγάλματα, πλατείες, ονόματα οδών, μνημεία πεσόντων, τοπωνύμια, ονόματα ηρώων.
  • Διαθεματικές – διεπιστημονικές δράσεις και συνθετικές εργασίες των μαθητών, με θέμα την Επανάσταση ή και τη συμβολή ευρύτερα της δυτικής Μακεδονίας σε αυτή.
  • Εξορμήσεις, επισκέψεις και συναντήσεις, με στόχο τη διερεύνηση της τοπικής ιστορίας και τη γνωριμία με τόπους και στοιχεία που σχετίζονται με την Επανάσταση μόλις αρθούν τα μέτρα περιορισμού.
  • Δράσεις φιλαναγνωσίας: ανάγνωση και παρουσίαση έργων γύρω από το θέμα σε ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση
  • Διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων με θέμα τις αντοχές και δράσεις των αγωνιστών
  • Εξ αποστάσεως εκπαίδευση, διαδραστικές ασκήσεις και διαδικτυακά εργαλεία για το ΄21. Συμπράξεις μεταξύ σχολικών μονάδων για την ανάδειξη της συμβολής του τόπου μας στον αγώνα.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις