Ο δικηγόρος Περικλής Κοντόγκονας σχολιάζει τον σάλο που έχει προκύψει με το ΚΕΘΕΑ: “Καινούργιο παπατζιλίκι ξεφύτρωσε”

Ο κ. Κοντόγκονας υποστηρίζει ότι όλα όσα λέγονται περί κλεισίματος του ΚΕΘΕΑ δεν ευσταθούν και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, ενώ σημειώνει ότι με το προσχέδιο του υπουργείου Υγείας κανένα θεραπευτικό πρόγραμμα και καμία θεραπευτική κοινότητα δεν καταργείται. Αυτό που καταργείται, συνεχίζει, είναι η διοικητική αυτοτέλεια κάθε δομής, ενώ μπαίνουν κανόνες λογοδοσίας, αφού με το σημερινό καθεστώς, τα 20 εκ ευρώ που δίδονται από το κράτος στο ΚΕΘΕΑ τα διαχειρίζεται Γενική Συνέλευση 800 ατόμων και από συμβούλιο εθελοντών.

Καινούριο παπατζιλίκι ξεφύτρωσε.

“Κλείνουν το ΚΕΘΕΑ, κάνουν χάρη στους ναρκέμπορους! Ξεσηκωθείτε!!! Βάλτε στικεράκια στις φωτο προφιλ!!!!”

Τι ισχύει λοιπόν για το ΚΕΘΕΑ:

Αυτοί που μιλάνε για “κλείσιμο του ΚΕΘΕΑ”, εντέχνως προβάλλουν (οι γνωστές πιασάρικες τακτικές δηλαδή) μερικά επώνυμα μέλη και σοβαρές προσωπικότητες που διετέλεσαν κατά καιρούς μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ. Μέλη όπως ο Χρόνης Μίσσιος, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Κούνδουρος, η Άλκη Ζέη, η Αμαλία Μεγαπάνου, ο Ηλίας Μαμαλάκης. Μα είναι δυνατόν να κλείνουν το ΚΕΘΕΑ που το διοικούν τέτοιες προσωπικότητες;;;!!!

Τι δεν λένε όμως: Ότι το ΚΕΘΕΑ μέχρι σήμερα έχει αυτοδιοίκητο και ότι Κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων για τον ετήσιο στρατηγικό σχεδιασμό του Οργανισμού, ΔΕΝ είναι το Δ.Σ. στο οποίο συμμετέχουν (στη χάση και στη φέξη) κάποιες σοβαρές προσωπικότητες. Ότι το Διοικητικό Συμβούλιο, με τις εξέχουσες προσωπικότητες, έχει όλες τις αρμοδιότητες διαχείρισης και εκπροσώπησης του Οργανισμού, ΕΚΤΟΣ από αυτές που εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης

Ότι τις αποφάσεις του ΚΕΘΕΑ τις λαμβάνει η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, στην οποία συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου: – τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης, – οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, – τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων γονέων και φίλων των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ – τα επίτιμα (τέως) μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ.

Σύνολο, περίπου 800 άτομα. Ότι ο Οργανισμός σήμερα έχει 426 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 150 έχουν θέση υπευθύνων προγραμμάτων ή δομών, ενώ υπάρχουν περίπου 25 τμήματα πανελλαδικά τα οποία αποτελούνται από μόλις έναν άνθρωπο ο οποίος έχει μάλιστα θέση υπευθύνου, χωρίς υφισταμένους.

Ότι το ΚΕΘΕΑ λαμβάνει από το Κράτος 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Διαχείριση και λογοδοσία λοιπόν 20 εκατομμυρίων ευρώ από λαϊκή Γενική Συνέλευση 800 ατόμων και από συμβούλιο ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ. Ούτε στα πιο υγρά όνειρα του Παναγή Λαφαζάνη αυτά. Τι ισχύει για το ΚΕΘΕΑ.Η όλη ιστορία αφορά προσχέδιο Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και Οργανισμού, το οποίο εκπόνησε Ομάδα Εργασίας με επικεφαλής την Αντιπρόεδρο του ΚΕΘΕΑ και στελέχη του Οργανισμού. Δεν ξέρω αν μπορεί να καταλάβει ο μέσος άνθρωπος πόσο τραγικό είναι ότι το ΚΕΘΕΑ δεν έχει εδώ και τόσα χρόνα Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας και Οργανισμό.

Το προσχέδιο αυτό τέθηκε σε διαβούλευση στο σύνολο των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, ενώ είχε προηγηθεί και πρόσκληση προς τον Σύλλογο Εργαζομένων για συμμετοχή στις εργασίες της Ομάδα Εργασίας, την οποία αρχικά ο Σύλλογος είχε αποδεχθεί, συμμετέχοντας σε συνεδριάσεις και μετά αρνήθηκε. Όταν η Ομαδας Εργασίας απέστειλε το προσχέδιο και στους 426 μόνιμους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ ζητώντας τους να στείλουν παρατηρήσεις και ενστάσεις, έλαβε 240 απαντητικά e-mail, εκ των οποίων μόλις τα 25 είχαν παρατηρήσεις και προτάσεις επί των άρθρων! Οι υπόλοιποι επισύναψαν στα e-mail τους την ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων.

Με το προσχέδιο αυτό, καμία αλλαγή σε θεραπευτικές πρακτικές και στην υλοποίηση του «μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού» του ΚΕΘΕΑ έχει γίνει. Με το προσχέδιο αυτό ΔΕΝ αλλάζει η προσέγγιση και η φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ, που επικεντρώνεται στην “στεγνή θεραπεία, χωρίς υποκατάστατα”.

Με το προσχέδιο αυτό, ΚΑΝΕΝΑ θεραπευτικό πρόγραμμα και ΚΑΜΙΑ θεραπευτική κοινότητα δεν καταργείται. Αυτό που καταργείται είναι η διοικητική αυτοτέλεια κάθε δομής. Με την αλλαγή του μοντέλου οι δομές και οι εργαζόμενοι παραμένουν, αλλά οι διευθύνσεις κάποιων τμημάτων συνενώνονται. Ενώ μέχρι σήμερα υπήρχαν διάφορα τμήματα σε κάθε δομή (π.χ. Τμήμα Ερευνας, Τμήμα Εκπαίδευσης κτλ) με έναν υπεύθυνο τμήματος ανά τμήμα και δομή, με το προσχέδιο επέρχεται συνένωση όλων των Τμημάτων ανα τομέα, τα οποία μεταφέρονται στην κεντρική υπηρεσία όπου θα βρίσκονται 5 αντίστοιχα τμήματα, υπεύθυνα για όλες τις δομές ανά την χώρα. Αντί λοιπόν να υπάρχουν 20 Τμήματα Έρευνας με 20 προϊσταμένους, θα υπάρχει 1 κεντρικό Τμήμα Έρευνας στην κεντρική υπηρεσία. Αντίστοιχα, τα διοικητικά-οικονομικά τμήματα μεταφέρονται επίσης στην κεντρική υπηρεσία και φεύγουν από την εκάστοτε δομή. Οι δομές εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά οι προϊστάμενοι που θα συντονίζουν την λειτουργία θα είναι λιγότεροι. Φυσικά, οι 426 εργαζόμενοι, εκ των οποίων το 1/3 είναι Προϊστάμενοι – Υπεύθυνοι, διαφωνούν κάθετα και ζητούν απόσυρση όλου του σχεδίου. Το καλύτερο από όλα είναι το εξής:Το ΚΕΘΕΑ δεν είχε οργανόγραμμα. Για να αποκτήσει, έπρεπε να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις. Η μη ανάρτηση ψηφιακού οργανογράμματος, θα σήμαινε πως το ΚΕΘΕΑ τον επόμενο χρόνο ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να λάβει κρατική χρηματοδότηση.

Το ΚΕΘΕΑ λοιπόν όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά εξασφαλίζει και την χρηματοδότηση του.Last, but not least:Στην επιστολή διαμαρτυρίας 24 Επιτίμων Προέδρων, Αντιπροέδρων και Επιτίμων Μελών, συναντάμε τους: Γιώργο Κατρούγκαλο, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Κώστα Αρβανίτη, Νίκο Μουζέλη (ένας Γεφυρατζής που έλεγε ότι “ο Τσίπρας τρώει τον Μητσοτάκη για breakfast”), Νίκο Παρασκευόπουλο (ναι, αυτός με τον υπέροχο ομώνυμο νόμο), Δημήτρη Πλουμπίδη. Για να αναφέρουμε μόνο τα πιο γνωστά από τα ονόματα που υπογράφουν την επιστολή και τα οποία -συμπτωματικώς πάντα- τυγχάνουν μέλη του Συριζα. Ε τώρα μη ζητάτε να σας πω πού ανήκει και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου και θύραν περιοχής περί τα χείλη μου.

Αλήθεια ρε παιδιά, ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΑΤΕ ΠΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΚΟΡΟΪΔΑ;;;;

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις