Οι προϋποθέσεις για είσοδο οδικώς στην Ελλάδα από τα σύνορα

Τους κανόνες για είσοδο επισκεπτών οδικώς στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, στο Υπουργείο Υγείας.

ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ  Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΦΟΡΤΗΓΩΝ   

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε επίσης ότι η  διέλευση φορτηγών είναι δυνατή μέσω των συνοριακών σημείων 
•    Προμαχώνα, Ορμενίου, Ευζώνων, Κήπων, Εξοχής και Νυμφαίας από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ 
•    Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. 

Σε κάθε περίπτωση για την είσοδο στη χώρα απαιτείται η συμπλήρωση φόρμας PLF 24 ώρες πριν το ταξίδι.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ  

Για την είσοδο στη χώρα από το εξωτερικό, από σήμερα οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF μέχρι και μία μέρα πριν από το ταξίδι και προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωσή του, είτε αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών, που να έχει διενεργηθεί από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας, είτε βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης, ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης.

Η υποχρέωση για πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR ή βεβαίωση νόσησης ισχύει και για ανηλίκους από 5 ετών και πάνω.

Οι αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς και οι εταιρείες οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα.

Παράλληλα, οι ταξιδιώτες υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο κατά την είσοδό τους στη χώρα, βάση υγειονομικού αλγορίθμου, ο οποίος αξιολογεί τα προφίλ των επισκεπτών ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη κατανομή των τεστ βάση ρίσκου.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις