Μήπως ήρθε η ώρα για να αρχίσεις να κοιμάσαι καλύτερα;
Ο ύπνος είναι ένα εξίσου σημαντικός με την άσκηση και την υγιεινή διατροφή, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα καλό επίπεδο διαβίωσης. Πολλές φορές, ωστόσο, τον “υποτιμάμε”, με αποτέλεσμα να υιοθετούμε συνήθειες που “ρίχνουν” την ποιότητά του.
Για αυτό το λόγο ακολουθούν μερικές συμβουλές, τις οποίες αν αξιοποιήσεις, σίγουρα θα βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου σου, ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως θα κοιμάσαι καλύτερα, αλλά και πιο γρήγορα.
Ας τις δούμε στη συνέχεια!
1. Γυμναστική
Λίγη γυμναστική δεν έβλαψε ποτέ κανέναν και πόσο μάλλον, όταν αυτή αφορά τον ύπνο. Πριν πας για ύπνο δοκίμασε να περπατήσεις (όχι πολύ, διέσχισε τον κύκλο του τετραγώνου) ή να κάνεις κάποιες απλές ασκήσεις στο σαλόνι σου. Μετά από αυτό θα θέλεις σίγουρα ξεκούραση και έτσι, θα κοιμηθείς σίγουρα καλύτερα και με μεγαλύτερη ευκολία.
2. “Κόψε” το Internet
Προσπάθησε να αποσυνδεθείς από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, τα e mail και τα social media. Κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, διάβασε ένα βιβλίο, γράψε τις σκέψεις σου σε ένα τετράδιο και σίγουρα θα νιώσεις έτοιμος για έναν βαθύ ύπνο. Άλλωστε, ειδικά αν εργάζεσαι μέσω υπολογιστή επιβαρύνεις περισσότερο τον εαυτό σου με ακτινοβολία. ΑΝ, λοιπόν, συνεχίσεις να εκτίθεσαι σε αυτήν ακόμη και πριν πας για ύπνο, είναι πιθανό να κοιμηθείς “παρέα” με έναν πονοκέφαλο.
3. Καιρός για διατροφή
Αν πεινάς και ετοιμάζεσαι να παραγγείλεις ένα σουβλάκι, μία κρέπα ή γενικώς κάτι που είναι γευστικό μεν, αλλά ανθυγιεινό, προτίμησε κάτι ελαφρύ. Αν, μάλιστα, έχεις στο σπίτι μπανάνες, προτίμησε να φας μία μπανάνα, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι αν τρως μία μπανάνα πριν κοιμηθείς, τότε κοιμάσαι πιο γρήγορα και άρα, πιο καλά.
4. Κάτι για τον καφέ…
Η καφεΐνη έχει πολλά θετικά για την υγεία μας, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά καλό να καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό η καφεΐνη, η οποία συμπεριλαμβάνεται στον καφέ και σε άλλα τρόφιμα και ροφήματα όπως η σοκολάτα, είναι μία διεγερτική ουσία. Αυτό σημαίνει ότι μας “ξυπνάει” και για αυτό το λόγο άλλωστε ως συνήθως πίνουμε καφέ το πρωί. Ωστόσο, είναι καλό να αποφεύγουμε την κατανάλωσή της αργά μέσα στην ημέρα, αφού διατηρείται μέσα στον οργανισμό από 6 έως και 8 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι αν πιε;iς αργά το απόγευμα καφέ, θα δυσκολευτείς να κοιμηθείς το βράδυ κατά πάσα πιθανότητα.
5. Ωράριο ύπνου
Αν θέλεις ο ύπνος σου να είναι ποιοτικός, τότε καλά θα κάνεις να ρυθμίσεις τον “κύκλο” του. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο έχεις συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες θα ξυπνάς και θα πέφτεις για ύπνο, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτές θα πρέπει να “ευθυγραμμίζονται” όσο το δυνατόν περισσότερο με την ανατολή και τη δύση του ηλίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν ξυπνάς καθημερινά το μεσημέρι και κοιμάσαι πολύ αργά το βράδυ, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αλλάξεις, προκειμένου να κοιμάσαι καλύτερα.
6. Περιβάλλον ύπνου
Το περιβάλλον στο οποίο κοιμάσαι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου σου. Σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί, όταν εξωτερικοί θόρυβοι διαταράσσουν τον ύπνο σου διαρκώς, τότε η ποιότητα του ύπνου δεν είναι τόσο καλή, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθούν μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Συνεπώς, προσπάθησε να κοιμάσαι σε ένα καθαρό και ήσυχο χώρο, χωρίς πολύ φως, τόσο φυσικό όσο και φως από ηλεκτρονικές συσκευές.