23/5/2006 ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης έχασε τη ζωή του εκτελώντας άψογα τα καθήκοντά του και υπερασπιζόμενος τον Ελληνικό γαλάζιο ουρανό.

Πέρασαν 15 χρόνια, από εκείνη την αποφράδα μέρα που ο ήρωας σμηναγός της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας Κωνσταντίνος Ηλιάκης έχασε τη ζωή του εκτελώντας άψογα τα καθήκοντά του και υπερασπιζόμενος τον ελληνικό γαλάζιο ουρανό.

Ο Έλληνας πιλότος βρέθηκε σε αερομαχία με τούρκικά μαχητικά που πήγαιναν να φωτογραφήσουν τις θέσεις των S-300 στην Κρήτη. Ο σμηναγός Ηλιάκης έσπασε στον σχηματισμό τους, ωστόσο ο Τούρκος πιλότος Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ χτύπησε με το δεξί φτερό του RF-4 την καλύπτρα του F-16 του Ηλιάκη, με αποτέλεσμα αυτό να πάρει ανεξέλεγκτη πορεία και να τον οδηγήσει στον θάνατο.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναγνώρισε ότι ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης εκτέλεσε άψογα την αποστολή του, καθώς δεν έκανε ελιγμούς και δεν παραβίασε τους κανονισμούς κρατώντας απόσταση ασφαλείας 1.000 ποδών, όπως ορίζεται για να αποφεύγονται εναέριες συγκρoύσεις. Αντίθετα, προέκυψε σαφώς ότι ο χειριστής του leader (αρχηγού) αεροσκάφους του τουρκικού σχηματισμού προέβη στην εκτέλεση βίαιου και επικίνδυνου ελιγμού σε απόσταση μικρότερη των 100 ποδών, προς παρενόχληση – αποτροπή προσέγγισης του Ηλιάκη στο τουρκικό RF-4, αναπτύσσοντας έτσι υψηλή ταχύτητα (εμμονή να παραμείνει εσωτερικά και ψηλότερα από το ελληνικό μαχητικό, έχοντας πορεία σύγκρουσης, αντί να περάσει από κάτω).

Συνέπεια όλων αυτών ήταν ο Τούρκος χειριστής να απωλέσει τον έλεγχο του αεροσκάφους του, το οποίο ανεξέλεγκτο προσέκρουσε βίαια σε εκείνο του Ηλιάκη», όπως ανέφερε η έκθεση του ΓΕΑ.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις