Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid – EU Digital Covid Certificate

Ως μία «ευρωπαϊκή ψηφιακή χορογραφία» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί στη χώρα μας. 

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης,.κ. Πιερρακάκης, τόνισε πως η διαμόρφωση του πιστοποιητικού δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία, καθώς έπρεπε να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα εξακρίβωσης, ώστε να αποδεικνύεται ότι το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό.

Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό, EU Digital Covid Certificate, θα ισχύει σε όλα τα κράτη –  μέλη της ΕΕ και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν.

Θα συμβάλει στη διασφάλιση της άρσης των ισχυόντων περιορισμών με συντονισμένο τρόπο, καθώς θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο:

•    έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή

•    έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή

•    έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19

Σε ποιες περιπτώσεις θα εκδίδεται;

•    αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή

•    αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή

•    αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες 

Τι μορφή θα έχει, ποιος και πώς θα το εκδίδει;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αρχικά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ο αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς συμμετείχαν στην παρουσίαση του ψηφιακού πιστοποιητικού που έγινε το πρωί.

 

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις