Τροχαία Δυστυχήματα

Έχετε αναρωτηθεί πόσα τροχαία δυστυχήματα έχουν προκληθεί και διηνεκώς αυξάνονται; Έχετε σκεφτεί πού μπορεί να οφείλεται η διασπορά αυτού του φαινομένου;

Ας μην πάμε πολύ μακριά, αλλά σε εμάς τους ίδιους, τους χρήστες οχημάτων. Το αυτοκίνητο θεωρείται, αν όχι από όλους, αλλά από τους περισσοτέρους, μέσω καταξίωσης και διαφοροποίησης. Μέσο κοινωνικής επίδειξης, έκφρασης νεοπλουτισμού, προκλητικής και υποτιμητικής συμπεριφοράς προς τους άλλους. Δεν είναι λίγες οι φορές που το τιμόνι βρίσκεται στα χέρια άπειρων νέων και αυτό ως ένδειξη ελευθεριότητας της σύγχρονης οικογένειας. Ορισμένοι νέοι θεωρούν την οδήγηση μέσο αυτοεπιβεβαίωσης, κάνουν χρήση οινοπνευματωδών ποτών νωρίτερα, αλλά και κατά την οδήγηση, παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, λέγοντας πολλές φορές << ε και τι έγινε; Για μια φορά τώρα, σιγά. Ποιος θα μας πιάσει>> και αυτό φυσικά, επαναλαμβάνεται.

Επιπόλαιη και ανεύθυνη στάση και προς τον εαυτό τους, αλλά και προς τον συνάνθρωπο.

Όσον αφορά τα οχήματα, συνυπάρχουν στους δρόμους αυτά τα οποία είναι τελευταίας τεχνολογίας με αυτά της παλαιάς και έτσι δεν πληρούνται οι όροι ασφαλούς οδήγησης. Η πολιτεία επιβάλλει υψηλή φορολογία στην αγορά καινούργιων και ασφαλών αυτοκινήτων, πράγμα που καθιστά την αγορά τους απρόσιτη, σχετικά με τα χαμηλά εισοδήματα.

Ακόμα, στη χώρα μας κυκλοφορούν πολύ περισσότερα αυτοκίνητα, σε σχέση με τον πληθυσμό και σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Το εθνικό οδικό δίκτυο είναι ανολοκλήρωτο και με κατασκευαστικά προβλήματα. Η πολυπληθής μετακίνηση σε αγροτικές ή ημιαστικές περιοχές, κυρίως μέρες αργίας, έχουν ως αποτέλεσμα την αστικοποίηση του πληθυσμού.

Βέβαια και οι καθημερινές μαζικές μετακινήσεις έχουν καταστεί αφόρητες, λόγω των απαιτητικών ρυθμών ζωής, γεγονός που δημιουργεί εκνευρισμό και επιθετικότητα. Στην εκπαίδευση, η απουσία κυκλοφοριακής αγωγής, είναι εμφανής. Πολλές ελλείψεις στην εκπαίδευση των νέων οδηγών, για την απόκτηση διπλώματος. Υποτυπώδης προληπτικός έλεγχος των οχημάτων από τα όργανα της πολιτείας. Πλημμελής διασφάλιση της τήρησης των κανόνων οδικής κυκλοφορίας με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης.

Και….ας μην ξεχνάμε και τη λανθασμένη προβολή ατυχημάτων από τα ΜΜΕ, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που δεν αναδεικνύουν τα αίτια των ατυχημάτων και υποβαθμίζουν τη σημασία του αρνητικού αυτού κοινωνικού φαινομένου.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις