Έφαγες κλήση; Τσέκαρε τα μηνύματα στο κινητό σου!

Έρχονται αλλαγές στον ΚΟΚ, με πιο χαμηλά αλλά πιο αυστηρά πρόστιμα, τα οποία θα φτάνουν και με SMS στο κινητό του οδηγού!

Από πέρσι τέτοιες μέρες το καλοκαίρι συζητείται και τώρα έχουμε κάτι πιο χειροπιαστό για να φανταστούμε πώς ακριβώς θα είναι αυτό το νέο πλαίσιο οδικής ασφάλειας που σχεδιάζει το υπουργείο Μεταφορών μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τι αλλαγές θα φέρει στον ΚΟΚ και στην εφαρμογή του.

Ουσιαστικά, η ιδέα είναι ότι θα απομακρυνθούμε από τη λογική των υψηλών προστίμων – όχι επειδή έχουμε γίνει πιο συνεπείς οδηγοί, μην νομίζεις. Τα πρόστιμα θα είναι πιο χαμηλά, αλλά όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά, με digital διαδικασίες, για να εξασφαλίζεται ότι τα πρόστιμα επιβάλλονται και εισπράττονται.

Digital σύστημα επιβολής προστίμων

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ας πούμε ότι ένα υποθετικό σενάριο παράβασης θα πήγαινε κάπως έτσι:

Οδηγείς με το κινητό στο χέρι ή  χωρίς ζώνη. Σε σταματάει η Τροχαία για παραβίαση του ΚΟΚ. Κάνει τους απαραίτητους ελέγχους για να σου επιβάλει το πρόστιμο και τις ποινές που αντιστοιχούν σε κάθε περίπτωση. Και τώρα, δεν πρόκειται για ένα απλό «πέρασες με κόκκινο» ή «παραβίασες το όριο ταχύτητας». Ο τροχαίος θα μπορεί εκείνη τη στιγμή, επί τόπου, να δει πόσες φορές έχεις περάσει με κόκκινο ή έχεις παραβιάσει το όριο στο παρελθόν.

Κι έτσι μπορεί το πρόστιμο να μεγαλώσει, γιατί ως κριτήριο θα υπολογίζεται και η συχνότητα παραβάσεων στο όνομά σου. Αφού σου κόψει το πρόστιμο, λοιπόν, σκάει και SMS στο κινητό σου με ό,τι γράφει και το χαρτάκι που σου έδωσε μόλις η Τροχαία: ότι έχεις υποπέσει σε παράβαση, το ύψος του προστίμου που πρέπει να πληρώσεις και τους βαθμούς που του αφαιρούνται από το «point system». Εκείνη τη στιγμή, έχει ανοίξει ηλεκτρονικά η υπόθεσή σου, η οποία θα κλείσει μόνο όταν πληρώσεις το πρόστιμο.

Ουσιαστικά, σε κάθε έλεγχο παράβασης, θα ενημερώνεται και ο ίδιος ο οδηγός με SMS αλλά και η Τροχαία, ώστε να γνωρίζουν οι αρχές όταν σταματάνε κάποιον, αν δεν είναι η πρώτη φορά που τρώει κόκκινο ή οδηγεί χωρίς κράνος.

Οι παραβάσεις θα κατηγοριοποιούνται με βάση την επικινδυνότητα

Τα ποσά των προστίμων θα αλλάξουν -δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πέρα από τη συχνότητα των παραβάσεων που έχουν καταχωρηθεί στο όνομα του κάθε οδηγού, στο τελικό ποσό του προστίμου θα παίζει ρόλο και η επικινδυνότητα της παράβασης. Το βάρος θα δοθεί στις συχνότερες, πιο επικίνδυνες:

  • υπερβολική ταχύτητα
  • μη χρήση ζώνης ασφαλείας από όλους τους επιβαίνοντες ενός οχήματος
  • μη χρήση κράνους από αναβάτη και συνεπιβάτη μοτοσικλέτας
  • οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών
  • χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης

Επίσης, οι κυρώσεις  θα διαχωρίζονται με κριτήριο την οδηγική συμπεριφορά και την κατάσταση του οχήματος.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις