Ολοκληρωτική κατάργηση ιστορικών αγροτικών δικαιωμάτων ως το 2026

Για την οριστική κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων μέχρι το τέλος της επερχόμενης προγραμματικής περιόδου 2023-2027 δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, προαναγγέλωντας παράλληλα αλλαγή στο μοντέλο των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2023, με το χρηματοδοτικό βάρος να πέφτει πλέον στην κτηνοτροφία, τα ψυχανθή και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες.

«Βάζουμε επιτέλους τέλος στα ιστορικά δικαιώματα με αποφασιστικότητα, δικαιοσύνη και κοινωνική ευαισθησία, ώστε να μην αδικηθεί κανείς και να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί. Κάνουμε αυτό που κανείς στο παρελθόν δεν τόλμησε να κάνει. Προχωράμε σε αλλαγή στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης, με την επιλογή μέσω της σύγκλισης στο 100% της μοναδιαίας τιμής δικαιώματος ανά αγρονομική Περιφέρεια», σημείωσε ο κ. Λιβανός.

.

Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται:

📍 η κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων, 📍 η αναμόρφωση των συνδεδεμένων ενισχύσεων, 📍 η αναδιανεμητική ενίσχυση και 📍 η εντατικοποίηση των ελέγχων.

.

Η αναφορά σε πιο συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις επί του εθνικού φακέλου για τη νέα ΚΑΠ, έγινε στο πλαίσιο ημερίδας που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας 19 Ιουλίου στην Τρίπολη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και ολόκληρου του επιτελείου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις