Τα συρματοπλέγματα επιστρέφουν και φαντάζουν σαν η μόνη λύση στο διεθνές εμπόριο ψυχών

Τριανταένα χρόνια μετά την πτώση και του τελευταίου συνοριακού φράχτη, εκείνου στην Αλβανία, τα συρματοπλέγματα επιστρέφουν και φαντάζουν σαν η μόνη λύση στο διεθνές εμπόριο ψυχών.

Η εποχή, κατά την οποία η Ευρώπη ήταν χωρισμένη στη βάση κοσμοθεωριών, με αγκαθωτούς φράχτες σε “σιδηρούν παραπέτασμα” και “ελεύθερο κόσμο”, ανήκει στο παρελθόν, μετά την κατάρρευση, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 τού “σοσιαλιστικού στρατοπέδου”

Η Ελλάδα είναι η τελευταία σε μια σειρά χωρών που αποφάσισε, τον περασμένο χρόνο, να υψώσει φράχτη στα σύνορά της με την Τουρκία και να επιδιορθώσει τον υπάρχοντα φράχτη μήκους περίπου 12,5 κατασκευασμένο από το 2011.

 Είχαν προηγηθεί τα Σκόπια που είχαν υψώσει φράχτη στα σύνορά με την Ελλάδα, στο ύψος της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και απέναντι από τη Νίκη της Φλώρινας.

Φράχτη είχε αρχίσει να κατασκευάζει το 2016 και η Σλοβενία, κατά μήκος των συνόρων της με την Κροατία.

Τον δρόμο της Σλοβενίας έσπευσε να ακολουθήσει και η Αυστρία στα σύνορά της με τη Σλοβενία. Ο πρώτος φράχτης μεταξύ χωρών της συνθήκης Σένγκεν- με στόχο όπως διακήρυξε “την ορθολογικότερη διαχείριση των προσφυγικών ροών”.

Τότε ολοκληρώθηκε και η ανέγερση φράχτη από την πλευρά της Ουγγαρίας στα σύνορα με τη Σερβία.

Σύγχρονος με ηλεκτρονικά μέσα είναι και ο νέος φράχτης της Βουλγαρίας στα σύνορα με την Τουρκία.

Η Λιθουανία, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, έχει ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα της με την Λευκορωσία.

Η Τουρκία που διαμαρτύρεται για τον φράχτη στον Έβρο έκλεισε με φράχτη το 2018 τα 764 χλμ τα σύνορά της με τη Συρία. Ανάλογο τείχος έχει ήδη κατασκευαστεί και στα σύνορα με το Ιράν, μήκους 144 χιλιομέτρων

 

Μεταναστευτική κρίση στο Αφγανιστάν λόγω προέλασης των Ταλιμπάν προς Καμπούλ. Τα μήκους 2.640 χιλιομέτρων, σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν καλύπτονται σε ποσοστό περίπου 90% από φράκτη που κατασκεύασε το Πακιστάν.

Κι εδώ έχουμε τους αλληλέγγυους και την Πακιστανική κοινότητα να φωνάζουν: “γκρεμιστε τους φράχτες, σύνορα ανοιχτά”…

Το infographic δείχνει τις χώρες που κατασκεύασαν κάποια στιγμή της ιστορίας τους φράχτες κατά μήκος των συνόρων τους και γιατί.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις