Η κρυφή άμυνα του οργανισμού όταν πέφτουν τα αντισώματα

Η ασφαλιστική δικλείδα η οποία χωρίς να απαιτείται ενισχυτική δόση εμβολίου επιτρέπει να περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος νοσηλείας ή θανάτου. Η σύγκριση μεταξύ νόσησης και εμβολιασμού. Τα στοιχεία ειδικής έρευνας και η μάχη με τις μεταλλάξεις.

Τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού μειώνονται με τον καιρό αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα έχει μια ασφαλιστική δικλείδα που δεν στηρίζεται σε τονωτικούς εμβολιασμούς, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπου αναπτύχθηκε η τεχνολογία mRNA.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 61 ανθρώπους για έξι μήνες αφότου έκαναν εμβόλιο mRNA. Βρήκαν ότι τα αντισώματα σταδιακά έφθιναν, αλλά τα εμβόλια δημιούργησαν ανθεκτική μνήμη ανοσίας στον SARS-CoV-2 στη μορφή B και T κυττάρων τα οποία αυξήθηκαν με τον καιρό για να βοηθήσουν να αποτραπεί σοβαρή νόσηση. “Αυτό ίσως ήταν μια μικρή έκπληξη”, δήλωσε ο John Wherry, διευθυντής του ινστιτούτου ανοσολογίας.

Όπως είναι γνωστό πολλές χώρες προχωρούν ή σκέφτονται να προχωρήσουν στη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου προκειμένου να τονώσουν τα επίπεδα αντισωμάτων. Αν και οι ενισχυτικές αυτές δόσεις υπόσχονται αύξησή τους και βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον κορωνοϊό για περισσότερο χρονικό διάστημα, το ίδιο το σώμα έχει τη δική του φυσική στήριξη στην άμυνα κατά της Covid-19 ακόμα και όταν τα επίπεδα αντισωμάτων φθίνουν, σημειώνει ο ίδιος.

“Αν τα αντισώματα μειωθούν και μολυνθείς, έχεις τα B κύτταρα μνήμης ώστε κατά κάποιο τρόπο να τα ανανεώσουν ή να αντιδράσουν πολύ γρήγορα ώστε να δημιουργήσουν νέα εξουδετερωτικά αντισώματα”, είπε.

Τα αντισώματα μπλοκάρουν τον κορωνοϊό καθώς προσπαθεί να διεισδύσει, αποτρέποντας τη μόλυνση. Καθώς όμως τα προστατευτικά αντισώματα αδυνατίζουν, μια μόλυνση είναι περισσότερο πιθανή, τουλάχιστον μέχρι να κινητοποιηθεί αντίδραση από νέα.

Η ομάδα του Wherry βρήκε ότι τα κύτταρα μνήμης Β που παράγονται από τα εμβόλια mRNA της Moderna και των Pfizer/BioBTech εμφανίζονται καλύτερα στο να μπλοκάρουν μεταλλάξεις του κορωνοϊού περιλαμβανομένων των ΑλφαΒήτα και Δέλτα, απ’ ότι αυτά που παράγονται από ήπια νόσηση με Covid-19.

Επιπρόσθετα, υψηλά επίπεδα κυττάρων Τ που παρήχθησαν από τα εμβόλια, ένας τύπος λευκοκυττάρου, ικανού να βρίσκει και να σκοτώνει κύτταρα που μολύνθηκαν από τον ιό εντοπίστηκαν μετά από έξι μήνες «διατηρώντας μια πρόσθετη θωράκιση που μας προστατεύει», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα ευρήματα βοηθούν να καταλάβουμε γιατί η ανοσοποίηση παραμένει αποτελεσματική στην προστασία κατά σοβαρής Covid-19, νοσηλείας και θανάτου καθώς καταγράφονται περισσότερες μολύνσεις μεταξύ εμβολιασμένων.

“Βλέπουμε μείωση της αποτελεσματικότητας όταν μετράς μόνο το εάν οι άνθρωποι μολύνονται αλλά πραγματικά, σταθερή ανοσία αν μετράς την σοβαρή νόσηση”, δηλώνει ο κ. Wherry. “Αυτό ταιριάζει με την ιδέα ότι τα αντισώματα θα σε προστατεύσουν από τη μόλυνση, αλλά τα κύτταρα μνήμης B και T, ενώ ίσως δεν εκμηδενίζουν την πιθανότητα να έχεις τον ιό στη μύτη, πρόκειται να αποτρέψουν την σοβαρή νόσηση”.

Οι ανοσίακες εφεδρείες θα μειώσουν επίσης τη διάρκεια των συμπτωμάτων Covid-19, θα αποτρέψουν το να χειροτερέψουν και θα μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης του SARS-CoV-2 σε άλλους, συμπλήρωσε. “Οι εμβολιασμένοι δεν ρίχνουν πετρέλαιο σε αυτή τη φωτιά. Αυτό το κάνουν οι ανεμβολίαστοι. Αυτό είναι ένας ακόμα λόγος να εμβολιαστείς”.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις