Στις 9 Οκτωβρίου του 1974 ο Όσκαρ Σίντλερ έκλεινε τα μάτια για πάντα και άφηνε πίσω του μια πολυτάραχη ζωή. Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του, η ταινία για τη ζωή του, γυρισμένη από τον διάσημο Στίβεν Σπίλμπεργκ «Η Λίστα του Σίντλερ» θα σάρωνε στα Όσκαρ.
Ποιος ήταν όμως ο Όσκαρ Σίντλερ;
Ο Σίντλερ ήταν Γερμανός βιομήχανος – μέλος του Ναζιστικού Κόμματος, ο οποίος έσωσε χιλιάδες Εβραίων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ισχυριζόμενος ότι τους απασχολούσε ως εργάτες στα εργοστάσια πορσελάνης και πυρομαχικών στην Πολωνία και στο Προτεκτοράτο της Βοημίας – Μοραβίας.
Τον Ιούνιο του 1942 οι Ναζί άρχισαν να μεταφέρουν τους Εβραίους της Κρακοβίας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πολλοί από τους εργάτες του Σίντλερ θα ήταν από τους πρώτους που θα έπρεπε να μεταφερθούν. Ο Σίντλερ, με τις γνωριμίες του και τις απειλές του, κατάφερε να το αποτρέψει.
Το 1943 αποφασίστηκε το οριστικό κλείσιμο του εβραϊκού γκέτο στην Κρακοβία. Υπεύθυνος για το παραπάνω ήταν ένας Γερμανός αξιωματικός, ο Άμον Γκετ.
ο Σίντλερ, αφού δωροδόκησε τον Γκετ κατάφερε να τον πείσει να μετατρέψει τα εργοστάσιά του σε μικρά κέντρα εργασίας, κρατώντας ταυτόχρονα τους εργάτες του και μεταφέροντας τους στην Τσεχοσλοβακία σε νέες εγκαταστάσεις. Αφού δωροδοκήθηκε αλλεπάλληλες φορές, ο Γκετ του έδωσε την εντολή να φτιάξει μία λίστα από 1100 ανθρώπους που οδηγήθηκαν από λάθος στο Άουσβιτς, αλλά ο Σίντλερ έπειτα από απεγνωσμένες προσπάθειες κατόρθωσε να τους σώσει και να τους οδηγήσει στην Τσεχοσλοβακία.
Η ζωή του Σίντλερ, μετά το τέλος του πολέμου, χαρακτηρίστηκε από αποτυχημένες επαγγελματικές επιλογές. Το 1974 πέθανε ύστερα από προβλήματα με την καρδιά και το συκώτι του. Ενταφιάστηκε μετά από επιθυμία του στο Ισραήλ σε καθολικό νεκροταφείο.
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ το 1993 αφηγήθηκε στον κινηματογράφο την απίστευτη ιστορία της «Λίστας του Σίντλερ». Η ταινία έτυχε αποθεωτικής υποδοχής και κέρδισε 7 Όσκαρ!
.