Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 81η επέτειο του έπους του 1940 στo Επταχώρι

Στο πλαίσιο ανάδειξης της προσπάθειας των αγωνιστών του έπους του 1940 στην περιοχή μας, πραγματοποιήθηκαν, για πρώτη φορά φέτος, εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Επταχωρίου, οι οποίες διοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Φέτος, συμπληρώνονται 81 χρόνια από τότε που η αντίσταση της μικρής Ελλάδος προκάλεσε τον θαυμασμό όλου του κόσμου. Το παράδειγμα των πολεμιστών μας πρέπει να αποτελεί αφορμή σκέψης, εκτίμησης και φωτεινής πυξίδας για την πορεία μας ως έθνος στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Μπορεί να είναι εικόνα μνημείο και εξωτερικοί χώροι

Οι τοπικές αρχές και φορείς του τόπου απέδωσαν τις πρέπουσες τιμές στους ήρωες του έπους του ΄40.Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις έγιναν την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, στο χωριό Επταχώρι, του Δήμου Νεστορίου, όπου εκεί ήταν εγκατεστημένο το στρατηγείο της Πίνδου υπό τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εσωτερικός χώρος

Παρουσία του Περιφερειακή Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη που κατάγεται από το ομώνυμο χωριό, του Βουλευτή Καστοριάς Ζήση Τζηκαλάγια, του εκπροσώπου του Σύριζα Καστοριάς, του Δημάρχου Νεστορίου Χρήστου Γκοσλιόπουλου, του Ταξίαρχου της 9ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού Νικόλαου Γκόνη, του Διοικητή του 15ου ΣΠ «XV ΜΠ» Ιωάννη Σμαλιού, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Γρηγόρη Γρηγοριάδη, των Περιφερειακών Συμβούλων Δέσποινας Κοζατσάνη και Αποστόλου Τζιώτζη που επίσης κατάγεται από το χωριό, Αντιδημάρχων Νεστορίου, εκπροσώπων της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και πολιτών, τελέστηκε Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων ηρώων του 1940, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής της Τοπικής Κοινότητας Επταχωρίου.

Μπορεί να είναι εικόνα στέκεται, μνημείο και εξωτερικοί χώροι

Στη συνέχεια, στις προτομές των έξι ηρώων αγωνιστών του ’40 (Κωνσταντίνος Δαβάκης, Δημήτριος Μισύρης, Αλέξανδρος Διάκος, Ελευθέριος Ντάσκας και οι Επταχωρίτες Σωτήριος Μήλιος, Ιωάννης Δήμου), που βρίσκονται στον πλαϊνό χώρο της εκκλησίας, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Ενδιαφέρουσα ομιλία, στο πλαίσιο του εορτασμού, πραγματοποιήθηκε από την κα. Ιωάννα Λουλάκη, Συνταξιούχο Φιλόλογο από το Επταχώρι. Αναφέρθηκε στη δράση των έξι ηρώων, καθώς και στη σχέση που ανάπτυξε ο Συνταγματάρχης Δαβάκης με τους κατοίκους του χωριού, κατά τη δίμηνη παραμονή του εκεί. Η ομιλία της στηριζόταν σε αφηγήσεις όσων έζησαν τα γεγονότα.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εξωτερικοί χώροι

Έπειτα, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γρηγόρης Γρηγοριάδης έκανε μία σύντομη ενημέρωση για τη δράση που υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την εύρεση συγγενών Δυτικομακεδόνων πεσόντων του έπους του ’40-‘41. Παράλληλα αναφέρθηκε στο βιβλίο του Δρ. Γεώργιου Αλευρά με τίτλο: «Δυτικομακεδόνες Πεσόντες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1940-41).

Μπορεί να είναι εικόνα 14 άτομα και άτομα που στέκονται

Μετά το πέρας των ομιλιών, οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν με τα πόδια προς την πλατεία «Δαβάκη», όπου δεσπόζει η οικία που χρησιμοποιήθηκε ως Αρχηγείο (Σταθμός Διοίκησης του Αποσπάσματος Πίνδου). Επίσης, επισκέφτηκαν το «Τζημοπούλειο Λαογραφικό Μουσείο», για να δουν την έκθεση παλιών φωτογραφιών του χωριού, μεταξύ των οποίων και σπάνιες φωτογραφίες του Συνταγματάρχη Δαβάκη και των επιτελών του στην περιοχή Επταχωρίου.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις