Καταργείται το παραδοσιακό εθιμικό τυπικό των εορταστικών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Καστοριάς;;

Η Καστοριανή παράδοση με τα δυο μεγάλα ρεύματά της, τον πατριωτισμό και το χριστιανισμό, μας κατευθύνει χρόνια τώρα εκτός όλων των άλλων, στην τήρηση και τον σεβασμό του τυπικού, του εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης μας από τον Οθωμανικό ζυγό. Σε αυτές τις εκδηλώσεις πάντοτε ο Καστοριανός λαός συμμετέχει με ενθουσιασμό.

Ο σεβασμός στα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης για την διασπορά του covid 19 δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για την αλλαγή του εθιμικού τυπικού όπως ανακοινώθηκε για την 109η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης.

Κοινή εξ άλλου είναι η διαπίστωση ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων στις δημόσιες εκδηλώσεις λόγω της επικρατούσας κατάστασης είναι πολύ περιορισμένος. Και βέβαια οι συμμετέχοντες σε αυτές τηρούν με ευλάβεια όλες τις υποδείξεις των αρχών. Παρ΄όλες αυτές τις διαπιστώσεις:

  • Την ημέρα της απελευθέρωσης ο ναός του πολιούχου Αγίου Μηνά δεν μετέχει στον εορτασμό δημιουργώντας πάμπολλα συναισθήματα και ερωτήματα στο ευσεβές κοινό των Καστοριέων.
  • Η καθιερωμένη λιτανεία από τον Άγιο Μηνά στον Μητροπολιτικό ναό καταργείται !!
  • Η παρέλαση ως τιμή, ανάμνηση, αναπαράσταση των πανηγυρισμών της απελευθέρωσης, έστω και με μικρό τμήμα συμμετεχόντων όπως έγινε και για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα!!

Το πρόγραμμα υπογράφεται από τον δήμαρχο κατόπιν εισήγησης της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς που εντέλλεται να καθορίσει τα των Ιερών Ακολουθιών και της Επιμνημόσυνης Δέησης.

Επαφίεται πλέον στους Καστοριανούς με την ατομική και συλλογική προσπάθεια θα μεταδώσουμε και στις επόμενες γενιές όσα δημιούργησαν οι πρόγονοί μας. Γιατί η παράδοση δεν καταργείται ούτε σημαίνει οπισθοδρόμηση, αλλά πηγή γνώσεων, αρχών και αξιών από το παρελθόν για μια σωστή πορεία στο μέλλον.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις