Αύξηση επιδότησης και έκπτωσης για ρεύμα και φυσικό αέριο σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση

Επιπλέον επιδότηση 10,5 ευρώ το μήνα για τους οικιακούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Έκπτωση 40% στα οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου. Επιδότηση του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο και ενεργοποίηση πενταψήφιας γραμμής ενεργειακής αλληλεγγύης, περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός.


Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας


Για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.

Έκπτωση για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου


Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο.

Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.

Νέα μέτρα: Στα 49,5 ευρώ η επιδότηση στο ρεύμα – 40% η έκπτωση στο φυσικό αέριο – Απορρόφηση του 80% του ακριβού ρεύματος για τους αγρότες

Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902)

Σκοπός της γραμμής είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο αλλά και τη ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης. Ο προϋπολογισμός της έκτακτης στήριξης θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ.

Μέτρα για τους αγρότες


Πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου.

Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρώντας τυχόν έκπτωση που έχει χορηγηθεί από τον προμηθευτή ή/και από την κρατική επιδότηση, ώστε στον τελικό λογαριασμό να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις