Έρχεται Πρόγραμμα Διατηρώ για διατηρητέα και εμβληματικά κτίρια στα πρότυπα του Εξοικονομώ-Αυτονομώ

Ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο στη λογική του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη διάσωση από την εγκατάλειψη του διατηρητέου κτιριακού αποθέματος της χώρας και αφορά τα εγκατακελειμμένα κτίρια πολλά από τα οποία είναι ετοιμόρροπα.

Η προσπάθεια να υπαχθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο του «Διατηρώ», σε κάποιον από τους πυλώνες επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, απέτυχε και όλα πλέον εξαρτώνται από την έγκριση των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027, η οποία δεν αναμένεται να δοθεί πριν τα μέσα της ερχόμενης άνοιξης από την ΕΕ.

Το «Διατηρώ», το οποίο έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), έχει περιληφθεί στις δράσεις του άξονα αστικής αναζωογόνησης, για την υλοποίηση των οποίων έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 450 εκατ. ευρώ.

Το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα λειτουργεί στη λογική του «Εξοικονομώ» θα απευθύνεται στους ιδιοκτήτες των ακινήτων ή στους άμεσα ωφελούμενους, οι οποίοι θα μπορούν να αντλούν πόρους για έργα διατήρησης της περιουσίας τους ώστε να μην καταρρεύσει ή εγκαταλειφθεί.

copyright: Υπουργείο Περιβάλλοντος

Ο τ. υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης στην γένεση της αρχικής ιδέας με τον γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη πραγματοποίησαν αυτοψία σε ετοιμόρροπο ακίνητο στο Μαρούσι. Σήμερα υπό την ηγεσία του Κ Σκρέκα στο υπουργείο εκτιμάται ότι στο πρόγραμμα, για τις ανάγκες του οποίου θα αναπτυχθεί η απαραίτητη ψηφιακή πλατφόρμα θα μπορούν να ενταχθούν περισσότερα από 5.000 κτίρια με παρεμβάσεις που θα αφορούν από τον καθαρισμό προσόψεων, τα σωστικά μέτρα για την αποφυγή κατάρρευσης των κτιρίων έως την αποκατάσταση του εσωτερικού τους χώρου. Το πρόγραμμα θα είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε τα κτιρία αυτά να μπορούν να αποκατασταθούν συνολικά ή να γίνουν σημειακές παρεμβάσεις που αφορούν τη στατικότητά τους, ενώ για την επιλογή των δικαιούχων εξετάζεται η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

Το πρόγραμμα «Διατηρώ», με εκτιμώμενο προυπολογισμό τα 200 εκατομμύρια ευρώ, οι βασικοί άξονες του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα έχει στόχο και τη δημόσια ασφάλεια δεδομένου ότι πολλά από τα εν λόγω κτίρια είναι αφημένα στο χρόνο και επικίνδυνα. Μία από τις βασικές αιτίες ήταν η οικονομική αδυναμία των ιδιοκτητών τους να τα συντηρήσουν. Εξετάζεται να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εκτός των κτιρίων που είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα ή μνημεία, ιστορικά κτίρια και κτίρια εντός παραδοσιακών οικισμών, ή νεοκλασικά ακόμα και αν δεν έχουν χαρακτηριστεί μέχρι τώρα.


Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να αναλαμβάνουν ένα κτίριο το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο ή είναι σε κακή κατάσταση, να το επισκευάζουν και να το χρησιμοποιούν για ένα διάστημα 10ετίας ή 15ετιας και μετά να το επιστρέφουν στον ιδιοκτήτη του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησαν έως τώρα 111 από τους 330 δήμους στο υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουν καταγραφεί 9.342 ετοιμόρροπα κτίρια τα περισσότερα εκ των οποίων αναμένεται να οδηγηθούν σε κατεδάφιση, δράση για την οποία θα χρηματοδοτηθούν οι ενδιαφερόμενοι δήμοι.

Στον Πίνακα ΕΔΩ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον αριθμό των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων ανά Δήμο.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις