Μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώνει το αλβανικό Πόγραδετς με το χωριό Ιεροπηγή (κοντά στην Κρυσταλοπηγή), έναρξη των διαδικασιών για την κατασκυευή του αυτοκινητόδρομου Αδριατικής-Ιονίου («Μπλε Διάδρομος») και πιθανή ανταλλαγή υπερβάλουσας ηλεκτρικής ενέργειας ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης της υπουργού Ενέργειας και Υποδομών της Αλβανίας, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, στις 12 Ιανουαρίου.
Μιλάμε για σύνδεση από το Πόγραδετς, στην ανατολική πλευρά της Αλβανίας έως την Ιεροπηγή, κοντά στην Κρυσταλοπηγή και το σημείο σύνδεσης θα είναι στην Καστοριά.
Belinda Balluku υπουργός Ενέργειας και Υποδομών της Αλβανίας
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ Κώστας Καραμανλής σημειώνει:
Υποδέχτηκα σήμερα μαζί με τον Υφυπουργό αρμόδιο για τις Υποδομές, Γιώργο Καραγιάννη την Υπουργό Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Belinda Balluku με την οποία είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα έργα υποδομών που υλοποιούνται σε Ελλάδα και Αλβανία με έμφαση στις εξελίξεις που αφορούν στην κατασκευή του οδικού έργου Ιωάννινα- Κακαβιά. Ο συγκεκριμένος οδικός άξονας αποτελεί τμήμα του Blue Corridor και όπως ανακοινώσαμε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα καταφέρουμε να τον δημοπρατησουμε εντός του 2022. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε ακόμα στις δυνατότητες της διμερούς συνεργασίας μας για την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής μας διασυνδεσιμότητας και ειδικότερα για το έργο Πόγραδετς- Ιεροπηγή. Οι προοπτικές που υπάρχουν είναι μεγάλες και θα δημιουργήσουν πολλαπλά οφέλη οικονομικής ανάπτυξης, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.
Η Υπουργός της Αλβανίας κ Belinda Balluku ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:
«Όσον αφορά στα σχέδια και τη στρατηγική μας για το μέλλον στις υποδομές, αποφασίσαμε, με τον Υπουργό Καραμανλή, να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό μνημόνιο συνεργασίας, ίσως στα Τίρανα ελπίζω, για ένα κοινό έργο για τους σιδηροδρόμους. Αυτό είναι ένα παλιό σχέδιο, αλλά τώρα έχει ωριμάσει.
Είναι ώρα να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί αυτό το έργο, το οποίο είναι σημαντικό έργο και – πρώτα απ’ όλα- ανταποκρίνεται στις πολιτικές της Ε.Ε. Είναι μέρος της Πράσινης Ατζέντας. Και δεύτερον, είναι ένας τρόπος βιώσιμης μετακίνησης για τους πολίτες και των δύο χωρών. Επικεντρωθήκαμε λοιπόν στους σιδηροδρόμους και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη συνεργασία για την τεχνική βοήθεια και να το δούμε ως ένα ολοκληρωμένο έργο, ένα διασυνοριακό έργο μεταξύ των δύο χωρών μας. Τα τμήματα των δύο χωρών που θα συνδεθούν (μέσω αυτού του σιδηροδρόμου) θα είναι από το Πόγραδετς, στην ανατολική πλευρά της Αλβανίας έως την Ιεροπηγή, κοντά στην Κρυσταλοπηγή και το σημείο σύνδεσης θα είναι στην Καστοριά»