O πρόσφατος αποχαρακτηρισμός απόρρητων -έως πρότινος- εγγράφων από τα κρατικά ρωσικά αρχεία, φέρνει στο φως άγνωστες λεπτομέρειες από πτυχές του καταστροφικού για τη χώρα μας Πολέμου, την περίοδο 1946-1949.
Τα αρχεία μελετά και δημοσιεύει ο καθηγητής Ιστορίας του John Hopkins Σεργκέι Ράντσενκο, ο οποίος γράφει ένα βιβλίο για τον Ψυχρό Πόλεμο, και δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τέσσερα έγγραφα.
Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά η Σοβιετική Ένωση προμήθευε με γερμανικά όπλα τους άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, αν και με τη Διάσκεψη της Γιάλτας το 1945 η Μόσχα είχε συμφωνήσει πως η Ελλάδα μεταπολεμικά θα ανήκε στην δυτική σφαίρα επιρροής.
Ιδιαίτερου ιστορικού και πολιτικού ενδιαφέροντος για την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου και του ρόλου που διαδραμάτισε το ΚΚΕ είναι ο πρόσφατος αποχαρακτηρισμός αρχείων της Σοβιετικής Ένωσης.
Πιθανόν ενδιαφέρον για τους Έλληνες οπαδούς. Επιστολή του Νίκου Ζαχαριάδη προς τη σοβιετική ηγεσία, που σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Από πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα σοβιετικά αρχειακά έγγραφα.
Απόρρητη αναφορά του Μολότοφ στον Στάλιν δείχνει ότι η ΕΣΣΔ προμήθευε με όπλα το ΚΚΕ για να επιτευχθεί «η μίνιμουμ επιβίωση να αποσπάσει ένα σοβαρό κομμάτι από τη βόρειο Ελλάδα».
Στην διπλανη σελίδα που ανήρτησε ο καθηγητής Ράντσενκο φαίνεται η συγκλονιστική επιστολή, με ημερομηνία 5 Ιουλίου 1948, στην οποία ο Μάρκος Βαφειάδης (Δημοκρατικός Στρατός) και ο Νίκος Ζαχαριάδης (γγ του ΚΚΕ), ζητούν βοήθεια από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης ώστε να επιτευχθεί «η μίνιμουμ επιβίωση να αποσπάσουμε ένα σοβαρό κομμάτι από τη βόρειο Ελλάδα».
Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσίευσε ο ιστορικός, η Σοβιετική Ένωση προμήθευε με γερμανικά όπλα τους άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού.
Η Μόσχα επεδίωκε τα ρούχα και τα παπούτσια που θα έστελνε να είναι ξένης κατασκευής ώστε να μπορεί να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη.
Σύμφωνα με την αναφορά του Μολότοφ στον Στάλιν, η ΕΣΣΔ έστελνε όπλα από το απόθεμα των Ναζί και όχι σοβιετικής προέλευσης ώστε να μην μπορεί να αποδειχτεί ότι παρείχε ενίσχυση στο ΚΚΕ.
Συναρπαστικά πράγματα αποχαρακτηρίζονται στη Μόσχα. Δείτε αυτήν την αναφορά από τον Μολότοφ στον Στάλιν για τα όπλα που προμήθευε η ΕΣΣΔ στους Έλληνες κομμουνιστές (που τότε συμμετείχαν σε εμφύλιο πόλεμο).
Στο θέμα της εξωτερικής υποστήριξης των εγχώριων εξεγέρσεων. Κατάλογος εξοπλισμού που προμήθευσαν οι Σοβιετικοί στους Έλληνες κομμουνιστές το 1947 (εγκεκριμένος από τον Στάλιν). Είναι ενδιαφέρον ότι όλος ο εξοπλισμός ήταν γερμανικής προέλευσης (προφανώς για να αποποιηθεί οποιαδήποτε σοβιετική ευθύνη). Στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα υπάρχει αναφορά πως η ΕΣΣΔ παρείχε και οικονομική στήριξη ύψους 100.000 δολαρίων προς το ΚΚΕ.
Και συνεχίζουν με περισσότερα για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Ο Μάρκος Βαφειάδης αφηγείται τις δυσκολίες στρατολόγησης στρατευμάτων για τον κομμουνιστικό στρατό. Λέει (σε επιστολή προς τους Σοβιετικούς) ότι η στρατολόγηση το 1947 είχε «αναγκαστικό χαρακτήρα». «Όχι περισσότερο από το 10% των νεοσύλλεκτων εντάχθηκαν στον στρατό εθελοντικά».
Αυτό αποδεικνύει άλλη μια φορά την κοινή γνώση. Ο ΔΣΕ έκανε υποχρεωτικό παιδομάζωμα, ρήμαζε περιοχές τις επαρχίες και με απειλές έβρισκε “εθελοντές” και μεγάλος όγκος του αποτελούνταν από σλαβόφωνους. Δηλαδή ο εμφύλιος ’46-’49 έγινε για ιδεολογικά καπρίτσια ορισμένων κομμουνιστών.
Τα έγγραφα καταλήγουν και σε ενδιαφέρουσες ροζ αποκαλύψεις αναφέροντας την ιστορία των ανθρώπινων σχέσεων στο εσωτερικό του κομμουνιστικού μπλοκ. Ο ένας από τους Έλληνες κομμουνιστές ηγέτες (Μάρκος) κατηγορεί τον άλλον (Ζαχαριάδη) ότι είχε στενές σχέσεις με τη γυναίκα του – και το κάνει σε μια συνάντηση με τους σοβιετικούς ηγέτες σε μια προφανή προσπάθεια να τους κάνει να παρέμβουν.
Τους τιμούν σαν ήρωες με συντάξεις και προνόμια από το 1981. Κάψανε τότε τα Ελληνικά αρχεία για να βγουν όλοι αυτοί “λάδι” και να χαρακτηριστούν “λαϊκοί αγωνιστές”. Δεν τα κάψανε όμως οι Ρώσοι ευτυχώς για να μάθουμε έστω και τώρα για την ξενοκίνητη ανταρσία, την προσπάθεια απόσπασης Ελληνικού εδάφους, την βίαιη στρατολόγηση και το παιδομάζωμα τα ξεφτιλίκια τους μέσα από τα δικά τους έγγραφα.
.