Μετονομάζεται ο ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης – Οι καταγγελίες Χατζηδάκη και οι αλλαγές

Από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ προκύπτει ότι σχεδόν 40.000 άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του Οργανισμού για περισσότερο από ένα χρόνο, έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, ενώ περισσότεροι από 15.000 άνεργοι από αυτές τις εισοδηματικές κατηγορίες είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για περισσότερα από 5 χρόνια. Ερευνα στο μητρώο του Οργανισμού αποκάλυψε συγκεκριμένες περιπτώσεις ατόμων που παραμένουν μέχρι και… 20 χρόνια (240 μήνες) εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ενώ δηλώνουν εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως.

Κραυγαλέες περιπτώσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος από «πλούσιους» ανέργους, που απολάμβαναν επιδόματα και παροχές του ΟΑΕΔ, έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Περισσότεροι από 50.000 συμπολίτες μας είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για πάνω από 10 χρόνια. Την ίδια στιγμή το 72% των εργοδοτών δηλώνει ότι αναζητεί εργαζόμενους και δεν μπορεί να βρει αυτούς που θέλει. Και παράλληλα 40.000 άτομα είναι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, ενώ έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ!

Δεν μπορούσαμε να μείνουμε αδρανείς απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα. Αντιμετωπίζουμε λοιπόν αυτά τα προβλήματα με το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά», που παρουσιάσαμε σήμερα. Τι δείχνουν τα τρία παραπάνω στοιχεία; Ότι υπάρχει μακροχρόνια ανεργία ως ένα βαθμό πραγματική που πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα, κι ως ένα βαθμό κατά φαντασίαν, διότι παρουσιάσαμε συγκεκριμένα παραδείγματα «ανέργων-ρετιρέ». Ανθρώπων δηλαδή που νομίμως εδώ και χρόνια είχαν διάφορα ωφελήματα από τον ΟΑΕΔ, ενώ διασταυρωμένα αποδείχθηκε ότι είχαν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 100.000, 150.000 ή ακόμα και 300.000 ευρώ!!! Τα στοιχεία επίσης αποδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις αναζητούν εργαζομένους, οι οποίοι δεν μπορεί να βρεθούν στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, διότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα δεξιοτήτων. Είμαστε από τους τελευταίους στην Ευρώπη.

Τι κάνουμε λοιπόν; Διαλέγω μερικά βασικά: Συνδέουμε τις αμοιβές που δίνονται στα γνωστά ΚΕΚ, αλλά και στους ίδιους τους καταρτιζόμενους με τα αποτελέσματα της κατάρτισης. Το 30% της αμοιβής θα δίνεται μόνο αν οι δύο πλευρές περνάνε την αξιολόγηση, που θα γίνεται με αντικειμενικότητα και απόλυτη σοβαρότητα. Καταρτίζουμε στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, όπως θα λέγεται πλέον ο ΟΑΕΔ, Ψηφιακά Ατομικά Σχέδια Δράσης, ξεκινώντας από τους ανέργους 5ετίας και άνω. Παρέχοντάς τους 300 ευρώ, όταν συντάξουν ένα τέτοιο σχέδιο μαζί με τους εργασιακούς συμβούλους, προκειμένου να τους δώσουμε ένα κίνητρο να αναζητήσουν ενεργά δουλειά. Θεσπίζουμε για πρώτη φορά ένα επίδομα εργασίας για τους ανέργους που βρίσκουν δουλειά προτού λήξει η περίοδος του επιδόματος ανεργίας (που θα ισοδυναμεί με το 50% του κανονικού επιδόματος μέχρι να λήξει η κανονική περίοδος). Εισάγουμε εισοδηματικά κριτήρια για τους εγγεγραμμένους στα σχετικά μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια που υπάρχουν για το επίδομα θέρμανσης), δηλαδή π.χ. 20.000 ευρώ για έναν έγγαμο, χωρίς να καταργείται το φθηνότερο τιμολόγιο για το ρεύμα και οι ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης, που είναι αυτόνομες. Και εισάγουμε μία ρύθμιση, όμοια με αντίστοιχες των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, με βάση την οποία αν ο εγγεγραμμένος στο μητρώο αρνηθεί 3 φορές προσφορά θέσης εργασίας που θα αντιστοιχεί με το εργασιακό του προφίλ, τις σπουδές του, τον τελευταίο μισθό του και θα είναι στον τόπο κατοικίας του, θα διαγράφεται από το μητρώο της ΔΥΠΑ για 2 χρόνια.

Είναι ρυθμίσεις δίκαιες, διότι προσπαθούν να ξεχωρίσουν τους πραγματικούς ανέργους από όσους έχουν ροπή στην απάτη και τη «μαύρη» εργασία. Και από την άλλη πλευρά είναι ρυθμίσεις που επιδιώκουν να ενθαρρύνουν τους ανέργους να συνεργαστούν με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και να βρουν δουλειά. Γιατί ο στόχος δεν είναι απλώς και μόνο να δίνουμε επιδόματα ανεργίας – όσο αναγκαία κι αν είναι φυσικά – όσο το να μετατρέψουμε τους ανέργους σε εργαζομένους. Να τους βρούμε δουλειές αντίστοιχες με τη διαδρομή τους και τις επιθυμίες τους. Θα ήθελα να ελπίσω ότι όλα τα κόμματα στη Βουλή θα συμφωνήσουν με όλες αυτές τις αυτονόητες αλλαγές. Για να δούμε αν θα έχουμε μια ευχάριστη έκπληξη κάποτε στην πατρίδα μας!

Η μέχρι σήμερα αδυναμία του κράτους να διασταυρώσει τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των εγγεγραμμένων ανέργων, οδήγησε χιλιάδες επιτήδειους να λαμβάνουν επί σειρά ετών προνόμια που δεν δικαιούται.

Οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ και της ΑΑΔΕ, μετά από τις απαιτούμενες διασταυρώσεις, έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι έγγαμη γυναίκα 48 ετών ήταν 11 χρόνια εγγεγραμμένη στον ΟΑΕΔ, διένεμε στην Κηφισιά και είχε οικογενειακό εισόδημα το 2020 ύψους 300.000 ευρώ.

Υπήρξε περίπτωση έγγαμης γυναίκας 55 ετών, η οποία ήταν 10 χρόνια εγγεγραμμένη στον ΟΑΕΔ διένεμε στο δήμο Διονύσου και έπαιρνε επιδόματα και παροχές ενώ είχε οικογενειακό εισόδημα το 2020 ύψους 250.000 ευρώ.

Γυναίκα 56 ετών, έγγαμη, με 12 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Λυκαβηττού, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 160.000 ευρώ.

Γυναίκα 49 ετών, έγγαμη, με 13 χρόνια ανεργίας, κάτοικος Δήμου Διονύσου, με οικογενειακό εισόδημα έτους 2020, 180.000 ευρώ.

και πολλές άλλες κραυγαλέες περιπτώσεις…

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις