Γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν all-in στον αγωγό φυσικού αερίου East Med

Για τον Μπάιντεν και τον Μπλίνκεν που σκόπιμα υποβαθμίζουν τις ευρωπαϊκές εναλλακτικές λύσεις φυσικού αερίου ούτε προάγει την εθνική ασφάλεια ούτε καταπολεμά την κλιματική αλλαγή· Αντίθετα, ενδυναμώνει τους αλυτρωτιστές στη Ρωσία και την Τουρκία και μειώνει τη φήμη της Αμερικής στην Ευρώπη.

από τον Μάικλ Ρούμπιν


Μετά από έναν μήνα πολέμου στην Ουκρανία, ο κόσμος έμαθε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για την ενεργειακή ασφάλεια. Όχι μόνο ήταν κοντόφθαλμος ο περιορισμός της αμερικανικής παραγωγής ενός ζωτικού πόρου, αλλά και το κλείσιμο των ματιών , αν όχι η ενθάρρυνση της αυξανόμενης ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο, ήταν στρατηγική κακή πρακτική.

Στους συνδέσμους της ανάρτησης μπορείτε να παρακολουθήσετε στην Αγγλική τις απόψεις του Michael Rubin

Εντός του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυτή η κακή πρακτική συνεχίζεται. Πριν από δύο μήνες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέστρεψε την υποστήριξή του για τον Αγωγό Ανατολικής Μεσογείου που θα έφερνε ισραηλινό και κυπριακό αέριο στην Ευρώπη μέσω ενός αγωγού από την Κύπρο στην Ελλάδα. Το σχέδιο είχε ευρεία διπλωματική υποστήριξη. Η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή δημιούργησαν ένα φόρουμ στην Αίγυπτο για να συντονίσουν την ανάπτυξη φυσικού αερίου. Η Γαλλία προσπάθησε επίσης να ενταχθεί και τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν καθεστώς παρατηρητή. Ήταν ένα αριστούργημα της διπλωματίας που έφερε κοντά ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη καθώς και πρώην αντιπάλους για έναν κοινό σκοπό.

Δυστυχώς, συνέβη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ και έτσι έπεσε θύμα όχι μόνο της εχθρότητας της κυβέρνησης Μπάιντεν προς τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και της μανίας του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να ανατρέψουν οποιαδήποτε συμφωνία υποστήριζε η κυβέρνηση Τραμπ χωρίς να ληφθεί δεόντως υπόψη πλεονεκτήματα. Επιστολή που εστάλη από τους Αντιπροσώπους Gus Bilirakis (R-FL-12) και Nicole Malliotakis (R-NY-11) στον Naz Durakoglu, πρώην υπάλληλο του γερουσιαστή Jeanne Shaheen (D-NH) που τώρα υπηρετεί ως κύρια αναπληρώτρια βοηθός γραμματέα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταστρέφει τη δεδηλωμένη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την αναλήθεια των γεγονότων βάσει των οποίων έδρασε ο Μπλίνκεν.

Δυστυχώς, συνέβη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ και έτσι έπεσε θύμα όχι μόνο της εχθρότητας της κυβέρνησης Μπάιντεν προς τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και της μανίας του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να ανατρέψουν οποιαδήποτε συμφωνία υποστήριζε η κυβέρνηση Τραμπ χωρίς να ληφθεί δεόντως υπόψη πλεονεκτήματα. Επιστολή που εστάλη από τους Αντιπροσώπους Gus Bilirakis (R-FL-12) και Nicole Malliotakis (R-NY-11) στον Naz Durakoglu, πρώην υπάλληλο του γερουσιαστή Jeanne Shaheen (D-NH) που τώρα υπηρετεί ως κύρια αναπληρώτρια βοηθός γραμματέα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταστρέφει τη δεδηλωμένη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την αναλήθεια των γεγονότων βάσει των οποίων έδρασε ο Μπλίνκεν.

Δεδομένης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η άγνοια για τη σημασία της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη που δεν υπόκειται σε εκβιασμό από εχθρικές δυνάμεις δεν αποτελεί δικαιολογία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρχικά απέσυρε την υποστήριξή του για τον αγωγό EastMed επειδή τον έκρινε εμπορικά ανεκπλήρωτο. Αυτό είναι λανθασμένο για τρεις λόγους.

Πρώτον, οι βασικοί εμπορικοί υπολογισμοί δεν πρέπει να υπερισχύουν των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια. Αυτό ήταν όπου ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν έκαναν λάθος με το Nord Stream II. Το θέμα δεν ήταν ποτέ, όπως πρότειναν οι Γερμανοί, το εμπόριο. Ήταν το γεγονός ότι η άρση των κυρώσεων στον Nord Stream II εμπλούτισε και ενδυνάμωσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ομοίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες στήριξαν την εκστρατεία τους κατά της κινεζικής εταιρείας κατασκευής τηλεφώνων Huawei στα προβλήματα ασφαλείας που δημιούργησε η διείσδυση των κινεζικών πληροφοριών στην εταιρεία. Το να τα παραμερίσουμε επειδή το τηλέφωνο της Huawei μπορεί να κοστίζει λιγότερο θα ήταν ανικανότητα.

Δεύτερον, λίγοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν κάποια επιχειρηματική εμπειρία και επομένως δεν έχουν καμία βάση για τον προσδιορισμό της οικονομικής βιωσιμότητας. Η διακυβέρνηση του ίδιου του Blinken είχε να κάνει περισσότερο με την πώληση των επαφών που είχε κάνει ως αναπληρωτής γραμματέας παρά με τη δημιουργία πλούτου δημιουργώντας ένα προϊόν.

Τρίτον, υπάρχει η ασυνέπεια του Foggy Bottom: Ενώ τώρα υπονομεύει τον αγωγό EastMed και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη χωρητικότητά του, εντούτοις εντόπισε το EuroAsia Interconnector, το EuroAfrica Interconnector, το Floating Storage and Regasification Unit, το Greece-Bulgaria Interconnector, και το Greece -Η Διασύνδεση Βόρειας Μακεδονίας ως «εμπορικά βιώσιμη». Αυτό είναι παρόμοιο με το να δίνεις μια καθαρή κατάσταση υγείας στα φύλλα, στα άκρα, στα κλαδιά και στις ρίζες ενός δέντρου, αλλά στη συνέχεια να απαιτείς να κατέβει ολόκληρο το δέντρο επειδή μια τρίτη χώρα αντιτίθεται στον κορμό.

Στα παρασκήνια της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι -τώρα απεσταλμένος του Μπάιντεν για το κλίμα- ασκεί εξουσία δυσανάλογη με τη θέση του. Αρχηγοί ξένων κρατών, για παράδειγμα, μου είπαν ότι εκπρόσωποι του Κέρι συμμετείχαν στις συναντήσεις τους στον Λευκό Οίκο. Η εχθρότητα του Κέρι για τα ορυκτά καύσιμα και ο ριζοσπαστισμός του στα κλιματικά ζητήματα δεν είναι είδηση. Ούτε είναι αυτό πολλών προοδευτικών στις απαιτήσεις των οποίων ο Μπάιντεν συχνά ανταποκρίνεται. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να υπονομεύσουμε τον αγωγό EastMed για κλιματικά ζητήματα, καθώς το αέριο που θα μετέφερε θα αντικαθιστούσε αυτό που κάποτε έρεε από ή μέσω της Ρωσίας αντί να αυξήσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες.

Πάρα πολλοί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιδιώκουν να ανταμείψουν την Τουρκία για την παύση συμπεριφορών στις οποίες δεν θα έπρεπε ποτέ να εμπλακεί εξαρχής. Κάτι τέτοιο απλώς ενθαρρύνει περαιτέρω την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό συμβαίνει όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είτε ενθαρρύνει την περαιτέρω εξάρτηση από τη διαμετακόμιση υδρογονανθράκων μέσω Τουρκίας είτε υποστηρίζει έναν εναλλακτικό αγωγό Ισραήλ προς Τουρκία . Το πρόβλημα με το πρώτο δεν είναι μόνο ότι η Τουρκία υποστηρίζει ανοιχτά τρομοκρατικές ομάδες όπως η Χαμάς, αλλά και ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα είχε εγκατασταθεί ποτέ στη Συρία και το Ιράκ αν δεν υπήρχε η υλικοτεχνική υποστήριξη που παρείχε η Τουρκία στους μαχητές της . Είναι επίσης υποκριτικό να επιβραβεύουμε ή να τροφοδοτούμε την Τουρκία όταν συνεχίζει τον ίδιο τύπο κατοχής στην Κύπρο που επιδιώκει πλέον η Ρωσία στην Ουκρανία. Αντίθετα, το να δώσουμε οποιαδήποτε αξιοπιστία στην πρόταση του Ερντογάν για τον αγωγό Ισραήλ-Τουρκίας είναι να δικαιολογήσουμε τις εκτεταμένες χερσαίες και θαλάσσιες εδαφικές αρπαγές του Ερντογάν, καθώς ένας τέτοιος αγωγός θα παραβίαζε τουλάχιστον τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες του Λιβάνου και της Κύπρου , κάτι που οι Τούρκοι συγγραφείς αγνοούν ή σκόπιμα. θολώνουν.

Το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Aphrodite της Κύπρου θα κυκλοφορήσει σύντομα και το κοίτασμα Leviathan του Ισραήλ είναι έτοιμο να αυξήσει την παραγωγή του. Για τον Μπάιντεν και τον Μπλίνκεν που σκόπιμα υποβαθμίζουν τις ευρωπαϊκές εναλλακτικές λύσεις φυσικού αερίου ούτε προάγει την εθνική ασφάλεια ούτε καταπολεμά την κλιματική αλλαγή· Αντίθετα, ενδυναμώνει τους αλυτρωτιστές στη Ρωσία και την Τουρκία και μειώνει τη φήμη της Αμερικής στην Ευρώπη. Εάν το «η διπλωματία επέστρεψε» είναι κάτι περισσότερο από ένα σύνθημα της κυβέρνησης Μπάιντεν, είναι καιρός ο Μπάιντεν να αγκαλιάσει ολόψυχα τον αγωγό East Med. Είναι ειρωνικό ότι η μόνη πολιτική που έχει απομείνει από τον προκάτοχό του που ασπάζεται ο Μπάιντεν είναι να αντιμετωπίζει τους αντιπάλους καλύτερα από τους συμμάχους και να γεμίζει τα θησαυροφυλάκια των δικτατοριών σε βάρος των δημοκρατιών.

Ο Michael Rubin είναι ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute.

Εικόνα: Reuters.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις