Δεκάδες εθελοντές μισθοφόροι μπαίνουν στις μάχες της Ουκρανίας

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αυτού του πολεμου είναι οι εθελοντές ή ίσως και οι μισθοφόροι που σπεύδουν από ολόκληρο τον κόσμο για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών.

Είναι εξοπλισμένοι, άρτια εκπαιδευμένοι και έχουν μία ειδική αποστολή. Οι μισθοφόροι αποτελούν την πιο σκληρή μορφή μαχητών.

Από τα πολωνικά σύνορα περνούν καθημερινά ξένοι μισθοφόροι και εθελοντές ανταποκρινόμενοι στο ουκρανικό κάλεσμα.

«Έχω παιδιά. Έβλεπα τι συμβαίνει στις οικογένειες και τα παιδιά εδώ και ήταν πολύ δύσκολο να κάθομαι στο σπίτι και να μην κάνω τίποτα, ειδικά αφού άκουσα ότι η Ουκρανία ζητά βοήθεια. Μπορώ να βοηθήσω και γι’ αυτό πρέπει να βοηθήσω», δήλωσε ο Ράιαν.

Η πηγή της χρηματοδότησης είναι άγνωστη. Κάποιοι μιλούν για 2.000 δολάρια ημερησίως. Σπάνια κάποιος θα παραδεχτεί ότι το κάνει για να ζήσει. Οι περισσότεροι δηλώνουν εθελοντές.

Ο στρατιώτης Ράιαν είναι 28 χρόνων. Ήρθε στη Λβιβ από το Μόντρεαλ του Καναδά. «Είμαι πιο αποφασισμένος απ’ ότι φοβισμένος. Τα παιδιά μου είναι πολύ μικρά. Το μικρότερο είναι 3 ετών και το άλλο 5 ετών. Ο μικρός μου καταλαβαίνει ότι ο μπαμπάς μπήκε σε ένα αεροπλάνο και πήγε μακριά για να πολεμήσει κακούς, όπως ο Σπάιντερμαν», δήλωσε.

Στο μέτωπό του ένα τατουάζ γράφει «χάος». «Λυπάμαι για τους Ρώσους πολίτες. Χάνουν πολλούς στρατιώτες εδώ που δίνουν τη μάχη σε έναν πόλεμο που δεν καταλαβαίνουν, έναν πόλεμο που δεν μπορούν να κερδίσουν» πρόσθεσε.

Στα τέλη Φεβρουαριου ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την ίδρυση της διεθνούς λεγεώνας. Όπως λένε οι Ουκρανοί, ανταποκρίθηκαν 20.000 πολεμιστές από 52 χώρες, όλοι με εμπειρία σε μέτωπα μάχης.

Ο Ντίνο ειναι απο την Αλβανία. Πολέμησε στο Κόσοβο. Δεν μπορεί όμως να φαναερώσει πληροφορίες για το από που έρχεται και που θα πάει. Στο χέρι του έχει τατουαζ τα ονόματα των παιδιών του και έναν σταυρό. Ειναι χριστιανοί λέει και σκοτώνουν Χριστιανούς.

Ο Ζουά από την Πορτογαλία κρύβει το πρόσωπό του. Οι Ρώσοι όπως λέει στοχοποιούν οικογένειες. «Δεν μπορούσα να κάθομαι σπίτι και να βλέπω από την τηλεόραση χωρίς να κάνω τίποτα. Μπορώ να βλέπω από την τηλεόραση. Έχω ως προτεραιότητα τη ζωή των άλλων και όχι τη δική μου», δήλωσε.

Στο μέτωπό του γράφει τόλμη στα αραβικά. «Έχω εκπαιδευτεί σε μάχη εγγύς απόστασης, οδομαχίες, τακτικές ανταρτοπόλεμου. Στη Ρωσία υπάρχει δικτατορία» συμπλήρωσε.

Οι ξένοι μισθοφόροι και εθελοντές γίνονται στόχοι των ρωσικών επιθέσεων. Όπως η επίθεση στο Γιαβορίβ. Σύμφωνα με τους Ρώσους στο στρατόπεδο βρίσκονταν Ουκρανοί εθνικιστές και ξένοι μισθοφόροι.

Ο Εμάνουελ είναι από τα Κανάρια Νησιά και έχει πολεμήσει στο Λίβανο. «Εντάχθηκα στη λεγεώνα για να βοηθήσω», είπε.

Από την άλλη πλευρά και στο πλευρό των Ρώσων πολεμούν χιλιάδες μισθοφόροι, κυρίως από τη Μέση Ανατολή.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις