«Προχωρούμε σε μείωση των δημοτικών τελών κατά 20% μέσα από τον εξορθολογισμό» λέει ο δήμαρχος…

Σ’ ένα μέτρο ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της πόλης και σε μια χρονική στιγμή, όπου λόγω των συγκυριών, το οικονομικό θέμα γίνεται «βραχνάς» για κάθε σπίτι και κατάστημα προχώρησε ο δήμος…

Όπως ανακοίνωσε η δημοτική Αρχή, θα υπάρξει μείωση κατά 20% στα δημοτικά τέλη, άμεσα -δηλαδή από τον επόμενο λογαριασμό- και οριζόντια για όλους.

Όλα αυτά βέβαια σε ένα παράλληλο σύμπαν γιατί περί τούτου πρόκειται όταν συζητάμε για τον δήμο Καστοριάς… που μέσα στην δεκαετία των μνημονίων, των περικοπών ενισχύσεων απέναντι στους ΟΤΑ, των μηδενικών σχεδόν προγραμμάτων δεν αύξησε τους δημοτικούς φόρους, επ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών. Το έκανε όμως “με το καλημέρα” η σημερινή δημοτική αρχή Κορεντσίδη με εξωπραγματικά ποσοστά αυξήσεων μέχρι και 120%.

Αθροιστικά από το 2014, ο Δήμος Γλυφάδας, όχι απλώς δεν έχει προχωρήσει σε αύξηση, αλλά έκανε μια πρώτη μείωση κατά 10% το 2018 και τώρα, με τη νέα μείωση, φτάνει αθροιστικά στο 30%.

«Δεν ήταν μια απόφαση που πήραμε από τη μια στιγμή στην άλλη», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου και εξηγεί: «Το μελετούσαμε και το ετοιμάζαμε εδώ και πολύ καιρό, λόγω των προβλημάτων που είχε επιφέρει η πανδημία, για να το δρομολογήσουμε ως βοήθεια στους δημότες. Και εξετάζαμε με κάθε λεπτομέρεια τους τρόπους για να κατεβάσουμε κι άλλο τα τέλη, καθώς ήδη από το 2018 είχαμε προχωρήσει στην πρώτη μείωση. Μπορέσαμε λοιπόν να εντοπίσουμε τους τομείς εκείνους, που θα μας παρείχαν τη δυνατότητα να το κάνουμε, όπως για παράδειγμα από τα χρήματα που ως δήμος γλιτώνουμε λόγω της ανακύκλωσης που κάνουμε. Από εξορθολογισμό των δαπανών του Δήμου, βελτίωση των εσόδων του, αναδιοργάνωση λειτουργιών που οδηγούν σε σημαντικές οικονομίες κλίμακος, εξοικονόμηση πόρων και κατάργηση προσαυξήσεων που επιβάρυναν τις χρεώσεις του Δήμου. Όλα αυτά τα χρόνια βάλαμε μια τάξη κι έτσι μπορούμε να ελαφρύνουμε τον λογαριασμό για κάθε σπίτι και για κάθε επιχείρηση. Μετά από δέκα και πλέον χρόνια ύφεσης και κρίσης, δύο χρόνια πανδημίας κι ένα μήνα πολέμου που έχει προκαλέσει έκρηξη τιμών, είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βοηθήσουμε τους πολίτες και τους επιχειρηματίες της πόλης μας».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Γλυφάδας προσθέτει: «Αθροιστικά από το 2014, η δημοτική μας Αρχή, όχι απλά δεν έκανε την παραμικρή αύξηση, αλλά έχει μειώσει πλέον κατά 30% τα δημοτικά τέλη. Μάλιστα έχουμε μηδενίσει τις χρεώσεις για τους πολύτεκνους και για τους συμπολίτες μας με αναπηρία και μειώσαμε στο μισό για τους τρίτεκνους.».

Στο τέλος ο κ. Παπανικολάου ξεκαθαρίζει: «Σε καμία περίπτωση αυτή η μείωση δεν σημαίνει και μείωση της ποιότητας της πόλης και των εργασιών μας. Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στην αναβάθμιση των υποδομών και στα έργα που γίνονται, γιατί η μείωση στα δημοτικά τέλη προκύπτει μέσα από τον εξορθολογισμό και όχι από χρήματα που κόβουμε από κάπου αλλού. Γι’ αυτό και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτή την απόφαση»

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις