Μητσοτάκης : Στην Κοζάνη το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη – Αυξάνεται η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη

Το μεγαλύτερο φωτοβολταΐκό πάρκο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη τίθεται σε λειτουργία στην Κοζάνη εξασφαλίζοντας σειρά σημαντικών ωφελημάτων για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία.

Πρόκειται για το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 204 μεγαβάτ των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη που εγκαινιάστηκε σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στον λιγνίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

Ως προσωρινό μέτρο την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη την επόμενη διετία, αυξάνοντας την εξόρυξη κατά 50% ώστε να μειωθεί βραχυπρόθεσμα η εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτό δεν ανατρέπει στο ελάχιστο τον σχεδιασμό για την πράσινη μετάβαση, ούτε αλλάζει τα πραγματικά δεδομένα για τον λιγνίτη.

  • – Θα προχωρήσουμε ταχύτατα σε νομοθετικές παρεμβάσεις για  την αδειοδοτική επιτάχυνση και τη χωροταξική τακτοποίηση ΑΠΕ
  • – Προσωρινό μέτρο η αύξηση παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη τα επόμενα δύο χρόνια
  • – Θα συνεχιστεί η επιδότηση για ρεύμα και φυσικό αέριο

Η ανάπτυξη του πάρκου στην Κοζάνη εντάσσεται στο ευρύτερο και πολύπλευρο σχέδιο για την σταδιακή αλλαγή αναπτυξιακού υποδείγματος στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για αυτές τις περιοχές θα κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που υπολογίζεται ότι θα υπερβούν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.


Μετά την εκδήλωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των παραγωγών γούνας, συνομίλησε μαζί τους για προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία και για τα αιτήματά τους.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις