Η Ρωσία “προειδοποιεί” για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Ρωσία εξέδωσε νέα προειδοποίηση ενάντια στην προοπτική των σκανδιναβικών χωρών, Σουηδίας και Φινλανδίας , να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ την 11/4, περιγράφοντας τη στρατιωτική συμμαχία ως «εργαλείο αντιπαράθεσης».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ δεν θα βελτιώσει την κατάσταση στην Ευρώπη.

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες μέρες αφότου ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Alexander Stubb είπε ότι το έθνος του είναι πιθανό να υποβάλει επίσημη αίτηση για ένταξη «μέσα σε εβδομάδες», παρά το γεγονός ότι ο βουλευτής της Μόσχας Vladimir Dzhabarov προειδοποίησε ότι αυτό θα σήμαινε «την καταστροφή της χώρας».

Ο βουλευτής της Μόσχας Vladimir Dzhabarov δήλωσε ότι η Φινλανδία θα ζήσει «την καταστροφή της χώρας τους» με την ένταξη στο ΝΑΤΟ απειλώντας με επανάληψη της εισβολής στην Ουκρανία, η οποία πυροδοτήθηκε εν μέρει από την επιθυμία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. .

Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Alexander Stubb επανήλθε και υποστήριξε σήμερα 13/4 μέσω twitter: Είμαι ο μόνος που αποτυγχάνει να δει τη «ρεαλιστική» λογική του Mearsheimer στη σκέψη ότι η Ρωσία μπορεί να περιοριστεί μέσω κατευνασμού; Μου ακούγεται λίγο ιδεαλιστικό. Το μόνο πράγμα που καταλαβαίνει η Ρωσία του Πούτιν είναι η ωμή βία. Ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η ρωσική ισχύς είναι η στρατιωτική ισοδυναμία.

Εν τω μεταξύ, το κυβερνών κόμμα της Σουηδίας άρχισε επίσημα να συζητά την πιθανότητα να ξεκινήσει μια προσπάθεια για ένταξη σήμερα, μια κίνηση που θα σηματοδοτούσε μια πλήρη αντιστροφή ρόλου στην πολιτική για το σκανδιναβικό βασίλειο που παρέμεινε στρατιωτικά ουδέτερο για δεκαετίες. 

Οι κυβερνώντες κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες αντιτίθενται ιστορικά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση στο σκανδιναβικό βασίλειο. 

Το κόμμα, με επικεφαλής την πρωθυπουργό της Σουηδίας Magdalena Andersson (φωτογραφία δεξιά με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), λέγεται ότι άρχισε να συζητά το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις