Εντοπίστηκε το πλοίο «Τρεις Ιεράρχαι» που είχε χαθεί πριν 63 χρόνια

Πάνω από μισό αιώνα αγνοείτο το μότορσιπ «Τρεις Ιεράρχαι» που βυθίστηκε αύτανδρο στις 14 Φεβρουαρίου του 1959.

Ταυτοποιήθηκε 63 χρόνια μετά σε βάθος 87,2 μέτρων, βορειοδυτικά της Μακρονήσου, από την ερευνητική ομάδα του Κώστα Θωκταρίδη. Όπως ανέφερε ο ίδιος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η διερεύνηση και ταυτοποίηση του ναυαγίου έγινε με υποβρύχιο ρομποτικό όχημα ROV, Super Achille.

Την ημέρα του απόπλου όμως επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με ανέμους που πλησίαζαν τα 8 μποφόρ. Το πλοίο δεν έφθασε ποτέ στον προορισμό του. Βυθίστηκε αύτανδρο στις 14 Φεβρουαρίου 1959, μαζί με το 9μελές πλήρωμα ναυτικών. Το πλοίο δεν πρόλαβε να εκπέμψει SOS.

Είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά την προηγούμενη της βύθισής του στις 5:10 το απόγευμα. μεταφέροντας 378 τόνους καλαμπόκι-αραβόσιτο.

Αφού φόρτωσε στα αμπάρια του το καλαμπόκι, τοποθετηθήκαν επί του καταστρώματος τρία στρατιωτικά φορτηγά 6Χ6 τύπου GMC (General Motors Corporation Truck) συνολικού βάρους 14,4 τόνων ως μεταφορά για λογαριασμό του Ελληνικού Στρατού.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την ταυτοποίησή του, το τιμόνι – πηδάλιο του μότορσιπ είναι στριμμένο στην θέση όλο αριστερά, ενώ τα τρία στρατιωτικά φορτηγά βρέθηκαν εκτός ναυαγίου, διασκορπισμένα στο βυθό κοντά στο ναυάγιο.

 Το μότορσιπ ήταν το πρώην Πηνειός του Πολεμικού Ναυτικού με το μήκος του να φτάνει τα 43 μέτρα και το πλάτος του τα 7,6

Φωτογραφική αποτύπωση και σχέδιο του ναυαγίου ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΧΕΣ

Ο Κώστας Θωκταρίδης δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση στον χώρο της εκπαίδευσης των αυτοδυτών, αφού κι’ ο ίδιος κατέχει περίοπτη θέση στον χώρο της αυτόνομης κατάδυσης

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις