14-15 Μαΐου 1919 – Οι Έλληνες της Σμύρνης υποδέχτηκαν τον Ελληνικό στρατό στη Μικρά Ασία

Στις 14 Μαΐου 1919, χιλιάδες Έλληνες της Σμύρνης φόρεσαν τα καλύτερά τους ρούχα και όρμησαν στο παραλιακό μέτωπο της πόλης για να δουν το Ελληνικό Ναυτικό. Εκείνη την ημέρα, μετά από αιώνες, απελευθερώθηκε η Ελληνική μητρόπολη της Μικράς Ασίας.

Η Σμύρνη ήταν κάποτε μια από τις πιο επιφανείς ελληνικές πόλεις της αρχαίας και της Ελληνιστικής εποχής . Ένα από τα κύρια κέντρα Ελληνικού οικισμού στη δυτική Ανατολία, είχε κάποτε ναό αφιερωμένο στην Αθηνά και ήταν η κατοικία του επικού ποιητή Ομήρου.

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος ευλόγησε τα πρώτα στρατεύματα κατά την άφιξή τους στις 08:00 της 15ης Μαΐου.

Άνδρες και γυναίκες κρατώντας τις ομπρέλες τους σκαρφάλωσαν σε καρέκλες και τραπέζια για να δουν καλύτερα τον στόλο που πλησίαζε. Η Ελληνική κατοχή της Σμύρνης, η οποία εγκρίθηκε από τις Συμμαχικές δυνάμεις, ξεκίνησε την επόμενη μέρα, όταν χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο παραλιακό μέτωπο, κυματίζοντας Ελληνικές σημαίες στις αποβάθρες όπου αποβιβάζονταν τα Ελληνικά στρατεύματα.

Έλληνες Σμύρνη
Έλληνες «ευζώνες» στρατιώτες στη Σμύρνη. 

Το 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων παρήλασε ανάμεσα στο πλήθος που πανηγύριζε την απόβαση.

 

Έλληνες Σμύρνη
Ελληνικά στρατεύματα βαδίζουν στον παραλιακό δρόμο της Σμύρνης. 
Έλληνες Σμύρνη
Τα ελληνικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Σμύρνη. 

Ο Διοικητής της 1ης Μεραρχίας Πεζικού του Ελληνικού Στρατού, συνταγματάρχης Νικόλαος Ζαφειρίου, εξέδωσε την ακόλουθη διαταγή προς τους στρατιώτες του, οι οποίοι έμαθαν για τον προορισμό τους μόνο μετά την αναχώρηση από το λιμάνι της Καβάλας:

«Όπου κι αν πάμε, πρέπει να ξέρουμε ότι πρόκειται να ελευθερώσουμε τους αδελφούς μας υπό ξένη κυριαρχία. Ο ενθουσιασμός που γεμίζει τις καρδιές μας είναι απολύτως δικαιολογημένος, αλλά οποιαδήποτε ακατάλληλη εκδήλωση αυτού του ενθουσιασμού θα είναι εντελώς άτοπη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν φτάσουμε στον προορισμό μας θα συναντήσουμε Τούρκους, Εβραίους και Ευρωπαίους άλλων δογμάτων. Όλοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Σε λίγο θα γίνουν αδέρφια μας σαν να είναι αληθινοί Έλληνες».

Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα, ορώμενη από το ύψωμα Μπαχρή Μπαμπά, νοτίως της πόλης.


1. Ελληνική συνοικία 2. Τουρκική συνοικία 3. Αγία Φωτεινή 4. Άγιος Γεώργιος 5. Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος 6. Σχολείο Χωροφυλακής 7. Διοικητήριο 8. Οι στρατώνες 9. Φυλακές 10. Ο δρόμος προς την Καραντίνα
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: http://www.levantineheritage.com/

Οι Έλληνες ίδρυσαν τη Ζώνη της Σμύρνης μέχρι την καταστροφή του 1922

Η ελληνική απόβαση δημιούργησε τη Ζώνη της Σμύρνης που διοικούσε την περιοχή από το 1919 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 1922.

Η Γαλλία και η Ιταλία ήταν αντίθετες στη μόνιμη Ελληνική κατοχή και η θνησιγενής Συνθήκη των Σεβρών το 1920 έδωσε τον διοικητικό έλεγχο της περιοχής στην Ελλάδα, ενώ η Τουρκία θα διατηρούσε την κυριαρχία, με μόνιμη κυριαρχία να αποφασίζεται μετά από 5 χρόνια.

Η Ελληνική κατοχή έληξε όταν οι τουρκικές δυνάμεις εισήλθαν στη Σμύρνη στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, με αποτέλεσμα τη Μικρασιατική καταστροφή .

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις