Εικαστικές παρεμβάσεις στην πόλη της Καστοριάς από τον Μάρκο Ντέμκα

Η Μηχανή σταματώματος είναι ο τίτλος του έργου που επέλεξε να δημιουργήσει στην βιτρίνα κενού καταστήματος στην οδό Μητροπόλεως ο Μάρκος Ντέμκας στα πλαίσια της διπλωματικής του εργασίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της σχολής καλών τεχνών. Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία με σκοπό όπως μας “εξομολογείται” να εμποδίσει ή έστω να μειώσει την περαιτέρω υποβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλεως.

Δείτε τι έγραψε στο F/B o Μάρκος Ντέμκας:

Η “μηχανή Σταματώματος” είναι το πρώτο έργο που υλοποιείται από μία σειρά έργων που έχουν σχεδιαστεί για την οδό Μητροπόλεως στο πλαίσιο της διπλωματικής μου εργασίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας.

Πρόθεση μου είναι να ενεργοποιήσω εικαστικά την οδό επιδιώκοντας να εμποδίσω ή έστω να μειώσω την περαιτέρω υποβάθμιση της.

Ακόμη επιλέγοντας σαν θεματική “τα μαγαζιά” δηλαδή το εργαστήρι γουναρικής στοχεύω να ξυπνήσω κάποιες μνήμες του παρελθόντος οι οποίες ουσιαστικά έχουν καθορίσει και τη σύγχρονη ταυτότητα της πόλης. H παρουσία των έργων στο αστικό τοπίο μπορεί να προκαλέσει νέους συσχετισμούς που με τη σειρά τους μπορεί να δημιουργήσουν νέες εμπειρίες οι οποίες θα διαμορφώσουν μία νέα συλλογική μνήμη.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ιδιοκτήτη του καταστήματος που μου παραχώρησε τη βιτρίνα επίσης το σύλλογο Σπασμένο ρόδι που μου διέθεσε τα υλικά αλλά και τον Κώστα Ρήμο που κατασκεύασε τα τελάρα αφιλοκερδώς.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις