Πράσινο φως για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων για 30 χρόνια δίνεται με νέο σχέδιο νόμου που προωθείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται στο κεφάλαιο Ε του ερανιστικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι, επιδιώκεται η αποσαφήνιση του καθεστώτος εκτάσεων που δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία αλλά έχουν χαρακτηριστεί ως αναδασωτέες στους δασικούς χάρτες», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας δασών. Οπως προσθέτει, «επιδιώκεται ακόμη η πάγια διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών μέσω της ρύθμισης που αφορά τα πρόδηλα σφάλματα με τη δυνατότητα να αναμορφώνονται οι δασικοί χάρτες είτε είναι ολικώς ή μερικώς κυρωμένοι, έτσι ώστε πάντα να διασφαλίζεται ότι δεν θα αδικούνται».
Σε ό,τι αφορά τα δασικά αυθαίρετα, με την ψήφιση του σχεδίου νόμου ανοίγει η σχετική πλατφόρμα του Κτηματολογίου, η οποία θα παραμείνει ενεργή έως τον Δεκέμβριο. Εως τότε, οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων με την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους 250 ευρώ πετυχαίνουν – σε αυτή τη φάση -προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση, άμεση αναστολή καταλογισμένων προστίμων, «πάγωμα» νέων αλλά και συμψηφισμό αυτών, σε περιπτώσεις τακτοποιημένων αυθαιρέτων.
Πρόκειται για ένα άλυτο εδώ και πολλά χρόνια πρόβλημα, το οποίο εκτιμάται πως αφορά ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες. Η εν λόγω ρύθμιση πρακτικά δεν αφορά τα μεμονωμένα αυθαίρετα, αλλά συγκεντρώσεις αυθαίρετων κτισμάτων που παρουσιάζουν «εν τοις πράγμασι» λειτουργική ενότητα σε δάση και δασικές εκτάσεις.
Οι προϋποθέσεις για να τακτοποιηθεί ένα κτίσμα εντός δασικής έκτασης είναι:
- η χρήση του κτιρίου να είναι κατοικία μόνιμης ή εποχικής διαμονής.
- η κατοικία να έχει ανεγερθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου 2011.
- να μη βρίσκεται σε περιοχέςόπου ισχύουν προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου, όπως του δικτύου Νatura 2000, εκτός κι αν κατασκευάστηκε πριν από τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών.
Δικαίωμα για να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα θα έχουν και όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα, με τα οποία αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα.