Κοσσυφοπέδιο: Γιατί φουντώνουν τα προβλήματα μεταξύ των Σέρβων και της Αλβανικής κυβέρνησης;

Οι εντάσεις είναι υψηλές μεταξύ των Σέρβων και της αλβανικής κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο, στη γειτονιά των βαλκανίων, στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους και φέρεται να πυροβόλησαν με όπλα, αφού αναγκάστηκαν να βάλουν πινακίδες κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου στα αυτοκίνητά τους. Εκφράζονται φόβοι ότι η βία μεταξύ Σέρβων και Αλβανόφωνων εθνοτήτων μπορεί να αναζωπυρωθεί ξανά, 23 χρόνια μετά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.

Γιατί έχει φουντώσει το πρόβλημα τώρα;


Οι σχέσεις μεταξύ της αλβανοκρατούμενης κυβέρνησης και της σερβικής μειονότητας είναι τεταμένες εδώ και χρόνια .

Από τα 1,8 εκατομμύρια άτομα που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο , το 92% είναι Αλβανοί και μόνο το 6% Σέρβοι . Οι υπόλοιποι είναι Βόσνιοι, Γοράνοι, Τούρκοι και Ρομά. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι εντάσεις κατέληξαν σε πολιτική ανυπακοή.


Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ήθελε να κάνει τους κατοίκους στις περιοχές της πλειοψηφίας σερβικής εθνοτικής καταγωγής να ανταλλάξουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους που εκδόθηκαν από τη Σερβία με τις πινακίδες κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου. Περίπου 50.000 άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές δεν χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου επειδή αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Την Κυριακή, Σέρβοι στη βόρεια περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, που συνορεύει με τη Σερβία, έκλεισαν δρόμους και κάποιοι άνδρες φέρεται να πυροβόλησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ανέβαλε την εφαρμογή των νέων κανόνων για ένα μήνα.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου λέει ότι η Σερβία προκαλεί εθνοτικές εντάσεις και η Ρωσία την υποστηρίζει.

Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani, είπε ότι ο κ. Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Κοσσυφοπέδιο για να διευρύνει την τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία και να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Ευρώπη.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις