Παρέμβαση του συνήγορου του Πολίτη για τα κλαδέματα δένδρων από τις υπηρεσίες πρασίνου των δήμων

Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων προκειμένου να εξεταστούν οι θέσεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ως προς τις διαδικασίες για την ορθολογική κλάδευση του αστικού πράσινου, ούτως ώστε να δρομολογηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις τόσο σε θεσμικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.

Σε έγγραφο του, ο Συνήγορος του Πολίτη σημειώνει πως:

Έχει γίνει αποδέκτης σημαντικού αριθμού αναφορών σχετικά με τη ορθολογική κλάδευση αστικού πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρων των Δήμων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΔΩ

Τα τελευταία έτη, σύμφωνα με τον ΣτΠ, το θέμα αυτό απασχόλησε εντονότερα την Αρχή δεδομένου ότι πολλοί Δήμοι προέβησαν σε μαζικές κλαδεύσεις δέντρων με δικαιολογία την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων αλλά και με “την ευκαιρία” της καραντίνας λόγω covid. Το εν λόγω ζήτημα αναδείχθηκε και στην Ετήσια Έκθεση 2021 του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και στις προτάσεις του για καλύτερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που απέστειλε στους αρμοδίους Υπουργούς.

Η προστασία του αστικού περιβάλλοντος επιβάλλει την ορθή διαχείριση των χώρων πρασίνου, καθώς αποτελούν σημαντικούς ρυθμιστές της θερμοκρασίας, με κρίσιμη συμβολή στη μείωση του αστικού θορύβου και στην απορρόφηση των επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων. Περαιτέρω, συμβάλλουν στην ευεξία και ψυχική υγεία των ατόμων ενώ η διαρκής ελάττωση αυτών έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στη διατήρηση της αστικής πανίδας.

Αναφορικά με το ορθολογικό κλάδεμα έχει εκδοθεί η Ελληνική Τεχνική Προδιαγραφή 10-06-04-01 του ΕΛΟΤ. Εντούτοις, προκύπτει ότι οι συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές έχουν υποχρεωτική εφαρμογή μόνο στα Δημόσια Έργα και όχι στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης πρασίνου, με αποτέλεσμα τη μη τήρησή τους από τις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές.

Σε ότι αφορά τον δήμο Καστοριάς που έχει προβεί σε ανάλογες μαζικές κλαδεύσεις δέντρων αναμένεται πριν την έλευση του χειμώνα να διανείμει μέσω της πρόνοιας, τα ξύλα που έχουν συγκεντρωθεί σε… άγνωστα δημοτικά οικόπεδα, σε δημότες που έχουν απόλυτη ανάγκη.

Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ( δεν είναι προς δημοσίευση και ανακοινώσιμες, προς στιγμή) ελπίζουμε να είναι προϊόν φωτομονταζ και ένα κακό αστείο των αποστολέων (!!) γιατί σε αντίθετη περίπτωση γίνονται αφορμή για συζήτηση που θα αφορά ένα μεγάλο σκάνδαλο που ήδη συζητείται στα κοινωνικά δίκτυα.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις