Γεια δες πως άλλαξε ο καιρός… και αλλάζουν τα σχέδιά μας

Παγκόσμια θέρμανσηκλιματική αλλαγή και φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σίγουρα θα τα έχετε ακούσει σαν όρους και πολλές φορές θα έχετε ακούσει να χρησιμοποιείται ο ένας όρος αντί του άλλου, σαν συνώνυμα. Τα τρία αυτά φαινόμενα σχετίζονται αιτιολογικά, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλεί την παγκόσμια θέρμανση, η οποία με τη σειρά της προκαλεί την κλιματική αλλαγή. Αν και οι όροι αυτοί είναι εν γένει αόριστοι, τελευταία έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιούνται όταν μιλάμε για την ανθρωπογενή θέρμανση του πλανήτη και κλιματική αλλαγή.

Παγκοσμίως, οι μέσες θερμοκρασίες των πέντε και δέκα τελευταίων ετών ήταν οι πλέον υψηλές που έχουν ποτέ καταγραφεί.

Από τη δεκαετία του 1980, κάθε δεκαετία υπήρξε ζεστότερη από την προηγούμενη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, που αναμένει να συνεχιστεί η συγκεκριμένη τάση.

Σύμφωνα με την ειδική υπηρεσία του ΟΗΕ, η ετήσια παγκόσμια θερμοκρασία το 2019 ξεπέρασε κατά 1,1 βαθμό Κελσίου τον μέσο όρο που είχε καταγραφεί την προβιομηχανική περίοδο (1850-1900).

.

.

Όλα αυτά ως έννοια εμπεριέχονται στους στίχους του Θοδωρή Κοτονιά που ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο ο Ζήσης Ναούμ. Παρακολουθήστε τον:

Για δες πως άλλαξε ο καιρός
και τα βουνά τρομάζουν
της άνοιξης τα λούλουδα
Γενάρη μπουμπουκιάζουν

Για δες πως άλλαξε ο καιρός
Γενάρη που ζεσταίνει
να τον εβλέπει ο Αύγουστος
αγάπες ν’ ανασταίνει

Αυτά που φέρνει ο ουρανός
δεν είναι χιόνια που `δες
στο μαύρο καταχείμωνο
ήρθανε πεταλούδες

Τι θέλω εγώ στα σύννεφα
δεν ξέρω να πετάω
εγώ στη γη γεννήθηκα
μόνο να περπατάω

Για δες πως άλλαξε ο καιρός
Αύγουστος και να βρέχει
έρωτας ήταν κι έφυγε
και γι’ άλλους τώρα τρέχει

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις