Το Ελληνορθόδοξο Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου έχει έκταση 20.000 τετραγωνικά μέτρα. Θεωρείται το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο στην Ευρώπη.
Αποτελούμενο από πέντε ορόφους και 206 δωμάτια, το οικοδόμημα κατασκευάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Alexander Vallaury το 1898 ως ξενοδοχείο. Η λειτουργία του εμποδίστηκε από τον Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίντ Β’, ο οποίος αρνήθηκε να παραχωρήσει την απαιτούμενη άδεια Τελικά, το κτήριο αγοράστηκε από την Ελένη Ζαρίφη, σύζυγο του Έλληνα τραπεζίτη, Κωνσταντίνου Ζαρίφη. Η Ζαρίφη το παραχώρησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και, από το 1903 έως το 1964, λειτούργησε ως ορφανοτροφείο. Εκείνη τη χρονιά, οι τουρκικές αρχές σφράγισαν το ξύλινο κτίριο, με το επιχείρημα του κινδύνου για ξέσπασμα πυρκαγιάς. 33 χρόνια αργότερα, η Διεύθυνση Βακουφίων προχώρησε σε κατάσχεση, ισχυριζόμενη ότι το ακίνητο δεν ανήκει στο Πατριαρχείο.
Η Πρίγκιπος είναι ένα από τα εννέα Πριγκιπόννησα στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης, στη θάλασσα του Μαρμαρά.
Το Φανάρι εξάντλησε όλες τις νομικές δυνατότητές του στην τουρκική Δικαιοσύνη. Το 2005, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δικαιώθηκε.
Το 2018, ο πανευρωπαϊκός οργανισμός για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Europa Nostra συμπεριέλαβε το κτήριο στον κατάλογο των επτά πιο απειλούμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης και την ανάγκη να αποκατασταθεί τόνιζαν οι New York Times….
“Το έργο αποκατάστασης του σχολικού κτιρίου, το οποίο είναι παράρτημα ορφανοτροφείου, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μνημείων. Ευχαριστώ όλους όσους υποστήριξαν”. ανακοίνωσε στις 25 /8 μέσω twitter η ομάδα υποστήριξης του έργου.
Μια ομάδα ειδικών, συμπεριλαμβανομένων μηχανικών, πολεοδόμων, ιστορικών τέχνης και τοπογράφων, από διάφορα μέρη του κόσμου πήρε την σκυτάλη υπό τον συντονισμό του Λάκη Βίγκα για την αποκατάσταση του ορφανοτροφείου, εξετάζοντας την πιο πρόσφατη κατάσταση της δομής και του περιβάλλοντος χώρου.
Η προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με ομάδα αρχιτεκτόνων (που εργάστηκαν εθελοντικά όλο το προηγούμενο διάστημα) υπό τον αρχιτέκτονα Απόστολο Πορίδη, ενώ υπάρχει συνεργασία και με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς υπάρχει πρόθεση να δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν στο πρότζεκτ έμπειροι αλλά και νέοι αρχιτέκτονες.
.