Αφορά το 90% των χωρών. Αποδίδεται στις διαδοχικές κρίσεις λόγω πανδημίας, κλιματικών καταστροφών και τώρα λόγω πολέμου στην Ουκρανία. “Ζοφερές προοπτικές”.
Αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη σειρά κρίσεων, κυρίως αυτή της πανδημίας covid-19, ο κόσμος πήγε πέντε χρόνια σε ότι αφορά την αποκαλούμενη ”ανθρώπινη ανάπτυξη” προειδοποιεί ο ΟΗΕ σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Για πρώτη φορά από τη δημιουργία του πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, ο δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης – που λαμβάνει υπόψη του το προσδόκιμο ζωής, την εκπαίδευση και το βιοτικό επίπεδο – παρουσίασε μείωση δύο συνεχόμενα χρόνια, το 2020 και το 2021, σύμφωνα με την έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP).
«Αυτό σημαίνει ότι πεθαίνουμε νωρίτερα, είμαστε λιγότερο μορφωμένοι και τα εισοδήματά μας μειώνονται», εξήγησε ο επικεφαλής του UNDP Αχίμ Στάινερ.
«Με τις τρεις αυτές παραμέτρους μπορεί κάποιος να σχηματίσει μια εικόνα για τον λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν απελπισμένοι, αγανακτισμένοι, ανήσυχοι για το μέλλον», πρόσθεσε.
Την ώρα που ο δείκτης αυτός αυξανόταν συνεχώς επί δεκαετίες, το 2021 μειώθηκε στο επίπεδο του 2016, «σβήνοντας» χρόνια προόδου. Κύρια αιτία η πανδημία κορονοϊού, αλλά και οι περιβαλλοντικές καταστροφές που αυξάνονται καθώς και οι κρίσεις που διαδέχονται η μία την άλλη χωρίς να δίνουν περιθώριο στους λαούς να ανακάμψουν.
«Έχουμε ζήσει καταστροφές και στο παρελθόν, υπήρχαν συγκρούσεις και στο παρελθόν, αλλά η συσσώρευση όλων αυτών με τα οποία είμαστε αντιμέτωποι τώρα αποτελεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα για την ανάπτυξη της ανθρωπότητας», υπογράμμισε ο Στάινερ.
Το πισωγύρισμα αυτό αφορά περισσότερο από το 90% των χωρών, αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Σε καλύτερη θέση βρίσκονται η Ελβετία, η Νορβηγία και η Ισλανδία, ενώ στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου το Νότιο Σουδάν, το Τσαντ και ο Νίγηρας.
Η χώρα μας βρίσκεται στην 33η θέση με προσδόκιμο ζωής τα 80,1 χρόνια, εκτιμώμενος χρόνος εκπαίδευσης τα 20 έτη και μέσος τα 11,4 ενώ το ακαθάριστο εισόδημα εκτιμάται περίπου στα 29.000 ευρώ.
Και την ώρα που κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να συνέρχονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, πολλές άλλες στη Λατινική Αμερική, την υποσαχάρια Αφρική, τη νότια Ασία ή την Καραϊβική δεν είχαν τον χρόνο να ανακάμψουν προτού πληγούν από μια νέα κρίση: τον πόλεμο στην Ουκρανία.