Γιατί μαυρίζουν οι ντομάτες και οι πιπεριές;

Όσοι καλλιεργούμε ντομάτες και πιπεριές, έχουμε παρατηρήσει ορισμένες φορές τους καρπούς να σαπίζουν στο κάτω μέρος ή να εμφανίζουν καφέ κηλίδες.

Το μαύρισμα εμποδίζει τους καρπούς να αναπτυχθούν σωστά και να ωριμάσουν με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται ποιοτικά ή να μην τρώγονται. Η εμφάνιση του μαυρίσματος είναι πιο έντονη και εκτεταμένη την περίοδο του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, που η καλλιέργεια έχει αναπτυχθεί αρκετά. Είναι σημαντικό να παίρνουμε προληπτικά μέτρα για να αποφύγουμε τα προβλήματα και αν εμφανιστεί να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε άμεσα.

Ας δούμε λοιπόν γιατί μαυρίζει το κάτω μέρος του καρπού ή εμφανίζονται καφέ κηλίδες πάνω στους καρπούς και πώς μπορούμε να τις προστατέψουμε

Γιατί μαυρίζουν οι καρποί της ντομάτας και πιπεριάς; – Το μαύρισμα οφείλεται σε δύο αιτίες:

  • α) σε έλλειψη ασβεστίου. Η έλλειψη ασβεστίου που πρoκαλεί μαύρισμα σε καρπούς συμβαίνει κατά την διαδικασία ανάπτυξης του καρπού. Το φαινόμενο αυτό επίσης γνωστό και ως ξηρή κορυφή, καθώς προκαλεί σάπισμα στο κάτω μέρος του καρπού. Στην εμφάνιση του προβλήματος συντελεί η έλλειψη ασβεστίου στο έδαφος, το ακανόνιστο πότισμα, η καλλιέργεια σε όξινα εδάφη με χαμηλό pH ή σε εδάφη που χαρακτηρίζονται από υψηλή αλατότητα. Επιπλέον, η υπερβολική χρήση λιπασμάτων αζώτου και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού της πιπεριάς κάνει το κάτω μέρος της πιπεριάς να σαπίζει.
  • β) λόγω εγκαυμάτων από τον ήλιο. Ο καρπός μαυρίζει λόγω εγκαυμάτων από τον ήλιο Σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας μέσα στο καλοκαίρι οι καρποί μπορεί να γίνουν καφέ και στη συνέχεια να μαυρίσουν. Το μαύρισμα σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στην έκθεση στις δυνατές ηλιακές ακτίνες. Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο όταν το φυτό δεν διαθέτει ικανοποιητικό φύλλωμα για να καλύψει και να προστατέψει τους καρπούς από τον ήλιο.

Πώς αντιμετωπίζουμε το μαύρισμα των καρπών;

Για την προληπτική και τη θεραπευτική αντιμετώπιση του μαυρίσματος των καρπών μπορούμε να πάρουμε τα παρακάτω καλλιεργητικά μέτρα:

  • Βάζουμε βιολογικό λίπασμα ασβεστίου στο έδαφος πριν την φύτευση των φυτών.
  • Ψεκάζουμε το φύλλωμα και τους καρπούς με υγρό βιολογικό λίπασμα ασβεστίου.
  • Αποφεύγουμε την προσθήκη υπερβολικής ποσότητας λιπάσματος αζώτου στις πιπεριές.
  • Ποτίζουμε σταθερά χρησιμοποιώντας πότισμα με σταγόνες.
  • Φτιάχνουμε διχτυοκήπιο με ειδικό δίχτυ ηλιοπροστασίας για να καλύψουμε τα φυτά.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις