Το διαδικτυακό λιντσάρισμα

Οκ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε μια αρχική τοποθέτηση για τον θάνατο του Αντώνη Καρυώτη με την οποία ουδείς θα διαφωνούσε. Στη συνέχεια, απαντώντας σε μια ερώτηση, θέλησε να κρατήσει ισορροπίες σε ένα γεγονός το οποίο δεν επιδέχεται καμία ισορροπία. Δεν λέω ότι εξίσωσε το θύμα με τους δράστες –όπως του προσάπτουν–, αλλά τους είδε με κάποια συγκατάβαση, ως μη ώφειλε. Το ότι αυτός είναι υπουργός Ναυτιλίας, οι θύτες ναυτεργάτες και το συνδικάτο τους πανίσχυρο, δεν δικαιολογεί την επίμαχη δήλωση. Υπουργός είναι, δεν είναι συνδικαλιστής. Το συμβάν ήταν αποτρόπαιο, τελεία και παύλα.

Ετσι, με μια δήλωση για την οποία φυσικά μετάνιωσε, προκάλεσε πολιτικό ζήτημα, από το πουθενά, τόσο στην κυβέρνηση όσο βεβαίως και στον ίδιο. Κάποιοι πολιτικοί δεν έχουν αντιληφθεί πως ό,τι λένε και ό,τι κάνουν το παρακολουθούν και το καταγράφουν εκατοντάδες επαγγελματίες του Διαδικτύου που περιμένουν εναγωνίως μια ανοίκεια κίνηση, μια άστοχη δήλωση, ώστε στη συνέχεια να τους ρίξουν στο πυρ το εξώτερον. Στο Διαδίκτυο δεν υπάρχουν ελαφρυντικά, δεν συγχωρούνται λάθη. Δεν υπάρχει οίκτος. Επικρατεί η νοοτροπία της αγέλης, δηλαδή ο κάθε ασήμαντος αισθάνεται σημαντικός όταν ανήκει στους πολλούς που προπηλακίζουν τον έναν. Ενώνει τη διαδικτυακή φωνή του με τις φωνές των άλλων και σχηματίζουν ένα ποτάμι οργής. Αυτό που αποκαλούμε διαδικτυακό λιντσάρισμα. Κάτι τέτοιο υπέστη ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης. Γι’ αυτό οι έμπειροι πολιτικοί είτε λένε λίγα είτε είναι άριστα προετοιμασμένοι σε αυτά που θα πουν.

Οι έμπειροι πολιτικοί είτε λένε λίγα είτε είναι άριστα προετοιμασμένοι σε αυτά που θα πουν. Οι λιγότερο έμπειροι ή οι ολιγότερο ευφυείς καλό είναι να τοποθετούνται γραπτώς.

Οι λιγότερο έμπειροι ή οι ολιγότερο ευφυείς καλό είναι να τοποθετούνται γραπτώς. Μπορεί η γραπτή δήλωση να στερεί από τον πολιτικό την εικόνα και τη δημοσιότητα, αλλά είναι προτιμότερη από μια αστοχία μπροστά στις κάμερες. Αντιλαμβάνομαι την πρόκληση της εικόνας, αλλά αυτή έχει τις απαιτήσεις της, με πρώτη και καλύτερη την ετοιμότητα του λόγου. Μπορεί στην αρχική τοποθέτησή του ο πολιτικός να είναι προετοιμασμένος, όμως στη συνέχεια, όταν τίθενται οι ερωτήσεις, εκεί ή «το έχει» ή «δεν το έχει». Στη δεύτερη περίπτωση, αν είναι σημαντικός κυβερνητικός παράγοντας, το πλήθος ζητάει την παραίτησή του.

Ηθικόν δίδαγμα: Να προσέχετε τι λέτε!

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις