ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι Δημότες Καστοριάς

Όταν «η μπόχα σε πνίγει», τότε ξαναδιάβασε αυτό το άρθρο προσεκτικά για μία ακόμα φορά

Γράφει “ο Καστοριανός Παρατηρητής”

Πρόσφατα ο κύριος Κορεντσίδης ανακοίνωσε έναν πίνακα με συγκριτικό χαρακτήρα της κρατούσας κατάστασης του 2023 και αυτής του 2019. Όλα αυτά τα χρόνια της δημαρχιακής του θητείας προσπάθησε να εμφανίσει τον εαυτό του με ατέρμονους μονολόγους σε συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως Σωτήρα της έρημης πλέον περιοχής μας.

Απορίας άξιον είναι πως ανέχονται τη συμπεριφορά και τους ισχυρισμούς του αντιδήμαρχοι που διετέλεσαν αντιδήμαρχοι και κατά την διάρκεια 2014-2019. !! Οι πολίτες βέβαια καταλαβαίνουν τόσο αυτούς όσο βέβαια και τους ιδιοτελείς δημοσιογράφους… Εάν υπήρχε δείγμα αξιοπρέπειας θα εναντιονόντουσαν, οι δε δημοσιογράφοι δεν θα παραπληροφορούσαν τους δημότες και θα επέλεγαν την οδό της ευθύνης που απαιτούν από τους δημόσιους λειτουργούς οι πολίτες.

Τους υπενθυμίζω λοιπόν μερικές από τις δράσεις του 2014-19 όπως τις διαβάζουμε από τον απολογισμό του τότε Δημάρχου με την σημείωση ότι ο Κορεντσίδης και παρών ήταν και τις παρέλαβε εγγράφως.

1. Το 2014 -19 άν και υπήρξε περίοδος μνημονίων και η κεντρική κυβέρνηση απαιτούσε τα αποθεματικά των δήμων δεν έγινε καμία αύξηση δημοτικών τελών αντίθετα μάλιστα έγινε μείωση για τις ομάδες ΑΜΕΑ και την εστίαση. Επί των ημερών του Κορεντσίδη έγιναν αυξήσεις τουλάχιστον (& πλέον) του 50% .

2. Έγινε το μουσικό σχολείο Καστοριάς και ολοκληρώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εγκαταστάσεις του με σχεδιασμό περαιτέρω ολοκλήρωσης που δεν συνεχίστηκε, και όλοι γνωρίζουμε μετά από χρόνια λειτουργίας τι προσφέρει στην εκπαίδευση.

3. Ξεπεράστηκαν με συστηματική δουλειά όλα τα εμπόδια και ξεκόλλησε από το τέλμα 15ετίας το αστυνομικό μέγαρο.

4. Έγινε το κοινωνικό ιατρείο και το επιδημιολογικό κέντρο που αφέθησαν στην τύχη τους από την διοίκηση Κορεντσίδη.

5. Έγινε το δημοτικό αγρόκτημα και έδωσε διέξοδο στις επιθυμίες δημοτών που θέλησαν να ασχοληθούν παραγωγικά με την γη.

6. Εξασφαλίστηκε η προοπτική έλευσης του φυσικού αερίου στην πόλη της Καστοριάς με χρονοδιάγραμμα σύνδεσης των δημοτών στις αρχές του ΄24 κάτι που δυστυχώς ανατρέπεται επί ημερών του Κορεντσίδη με ανακοινώσεις για συνδέσεις σε μεταγενέστερο χρόνο…

7. Έγιναν τα ειδικά σχολεία δίνοντας δυνατότητα παροχής Ξεχωριστής Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής.

8. Προχώρησαν οι εργασίες -παρά τις δυσκολίες- και παραδόθηκε το 1ο-8ο Δημοτικό σχολείο. Ολοκληρώθηκε και λειτούργησε το νέο 10ο δημοτικό σχολείο. ΚΑΜΜΙΑ σχολική μονάδα δεν έκλεισε.

9. Λειτούργησε ψηφιοποιήθηκε οργανώθηκε και εμπλουτίστηκε η δημοτική βιβλιοθήκη σε σύγχρονο δημοτικό χώρο στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

10. Λειτούργησαν δύο μεταπτυχιακά τμήματα προσπάθεια που θα έπρεπε να συνεχιστεί με την συνεχή παρέμβαση του δήμου προς την πανεπιστημιακή κοινότητα κάτι που επί των ημερών Κορεντσίδη δεν ήταν εμφανές.

11. Έγινε το beach volleyball δίνοντας διέξοδο στις επιθυμίες τις αθλούμενης νεολαίας μας, συμβάλλοντας στην τουριστική ανάπτυξη.

12.Υπεγράφη και ολοκληρώθηκαν οι ενέργειες για το πρόγραμμα Ίριδα και την ψηφιοποίηση του δήμου Καστοριάς που διεκρίθη ανάμεσα στους 5 πρώτους δήμους της χώρας.

13. Λειτούργησε και οργανώθηκε η φιλαρμονική από μηδενική βάση, εμπλουτίστηκε με ανθρώπινο δυναμικό, όργανα και στολές για να διαλυθεί στην συνέχεια από την διοίκηση Κορεντσίδη.

14.Έγινε αποκατάσταση καθαρισμός της λίμνης με την συνεργασία της περιφέρειας του ΑΠΘ ακόμα και εθελοντικών συνεργείων στην παραλίμνια αστική περιοχή κάτι που σποραδικά αλλά αναποτελεσματικά είδαμε το επόμενο διάστημα.

15.Έγινε το κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς που αποτελεί έναν χώρο υποστήριξης και παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών.

κλπ… κλπ…

16. Καθιερώθηκαν εκδηλώσεις

  • α. το φεστιβάλ της αυλής.
  • β. απόδημου Ελληνισμού
  • γ. δασάκι Μεσοποταμίας
  • δ. εκδηλώσεις μνήμης αδελφών Εμμανουήλ.
  • ε. Στα πλινθόκτιστα της Κρανιώνας στα Κορέστια αναβαθμίστηκαν οι εκδηλώσεις.
  • στ. Εκδηλώσεις μνήμης της ιστορικής Εβραϊκής κοινότητας
  • ζ. Διοργανώθηκαν οι εκδηλώσεις RALLY GREECE OFFROAD που επί δημαρχίας Κορεντσίδη εγκαταλείφθηκαν με αποτέλεσμα η Καστοριά να χάσει την ευκαιρία να γίνει το κέντρο του Ελληνικού offroad και με ευρωπαϊκές διαστάσεις αθλητισμού.

17. Έγιναν έργα στην περιφέρεια:

  • α. αποχετευτικό Κόρησου
  • β. ύδρευση Δισπηλιού
  • γ. Δεξαμενές Τοιχιού, Μεταμόρφωσης, Φωτεινής
  • δ. Δεύτερη φάση παραδοσιακού οικισμού σιδηροχωρίου
  • ε. Αγροτική οδοποιία στις κατά τόπου κοινότητες.
  • στ. Αποπεράτωση με την Β φάση μεγάλης βρύσης Κόρησου
  • ζ. Τάπητας κλειστού Μεσοποταμίας ΚΛΠ
  • η. Ολοκληρώθηκαν έργα στην πλατεία Μανιάκων κλπ
  • θ. Ακατασκευάσθηκαν έργα μετά από φυσικές καταστροφές όπως η γέφυρα Λιθιάς κλπ… κλπ…

18. Οργανώθηκε και παρουσιάστηκε η μόνιμη φωτογραφική έκθεση Παπάζογλου που εγκαταλείφθηκε από την δημοτική αρχή Κορεντσίδη.

19. έγινε όλη η απαιτούμενη διαδικασία για την ανέγερση πνευματικού κέντρου απέναντι από το ενυδρείο ΟΠΩΣ:

  • 1. Επιλογή οικοπέδου & καταχώρηση του οικοπέδου.
  • 2. Νομοθετική πράξη για την δυνατότητα συνεργασίας με την Εγνατία.
  • 3. Έγκριση από την αποκεντρωμένη περιφέρεια της συνεργασίας κληροδοτήματος Παπαλαζάρου Δήμου Καστοριάς και Εγνατίας ΑΕ.
  • 4. Ολοκληρώθηκαν οι ενέργειες με την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου και υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ κάτι που ακύρωσε η δημοτική αρχή Κορεντσίδη στερώντας από την πόλη μας ένα σύγχρονο πολιτιστικό πολυχώρο.

20. Έγινε η αναστήλωση και αποπεράτωση του αρχοντικού Μπασάρα που κοσμεί την περιοχή της παλιάς πόλης με προοπτικές ουσιαστικής αξιοποίησης, κάτι που δεν είδαμε την άγονη πολιτισμικά τετραετία Κορεντσίδη.

21. Ολοκληρώθηκαν οι ενέργειες και η προγραμματική της εισόδου της Λεύκης.

22. Εμπλουτίστηκαν οι κτηριακές υποδομές σχολείων με την δημιουργία σύγχρονων κυλικείων σε σχολεία όπως πχ 2ο δημοτικό Μανιάκων Λύκειο Μεσοποταμίας κλπ.

23. Αναδομήθηκαν αθλητικές εγκαταστάσεις και αύλειοι χώροι σχολείων όπως πχ του 2ου Δημοτικού Μανιάκων.

24.Τοποθετήθηκαν υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων και αποκτήθηκαν νέα οχήματα περισυλλογής μέσω του ΤΑΠ τα οποία παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή παρουσιάζοντας ως αποτέλεσμα δικών της ενεργειών.

25. Αποκτήθηκαν νέα μηχανήματα από την υπηρεσία καθαριότητος τα οποία παρέλαβε η δημοτική αρχή Κορεντσίδη…

κλπ… κλπ…

Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλές ουσιαστικές παρεμβάσεις στον τότε απολογισμό του δημάρχου και μπορεί κάθε καλόπιστος δημότης να τον αναζητήσει στα αρχεία του δήμου. Κρίνω όμως ουσιαστικό να αναφερθούμε σε δύο εκφράσεις στις τοποθετήσεις του κυρίου κορεντσίδη.

1. Λέει πώς βρήκε χρέη και καμία μελέτη από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Η αλήθεια είναι ότι τα χρέη που αναφέρονται είναι από συστάσεως Δήμου και μεταφέρονται με την ελπίδα διαγραφών ως ληξιπρόθεσμα, κινήσεις και ενέργειες που επετεύχθησαν κατά καιρούς. Το 2014- 19 επετεύχθη σημαντική διαγραφή χρεών του δήμου χωρίς τυμπανοκρουσίες, φαμφάρες και εντυπωσιασμούς. Εδώ να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή του άφησε και περίσσευμα περί τα 2 εκατομμύρια ΣΑΤΑ.

Επίσης να αναφερθούμε στα χρέη της ΔΕΥΑΚ στην ΔΕΗ που είναι ανεξέλεγκτα πλέον με την πολιτική που ακολούθησε η δημοτική αρχή Κορεντσίδη. Μία ματιά στους προϋπολογισμούς και τους ισολογισμούς αρκεί για να διαπιστώσει κάνεις την αλήθεια…

2. Μελέτες και βέβαια υπήρχαν και εξασφάλισαν τις χρηματοδοτήσεις έργων που τώρα υλοποιούνται και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο Κορεντσίδης. Πρόκειται:

1. Μελέτη βιώσιμης αστικής ανάπτυξης πλέον των 15 εκατομμυρίων ευρώ

2. Μελέτη του έργου της ύδρευσης πλέον των 10 εκατομμυρίων ευρώ, έργο για το οποίο πολλά ακούγονται….!!

3. Μελέτες τεσσάρων προγραμμάτων inderect εκ των οποίων προβλέπεται και χρηματοδοτούνται τα ραγκουτσάρια, λεφτά που βρήκε έτοιμα για να διοργανώνει φιέστες η δημοτική αρχή Κορεντσίδη.

4. Μελέτη αρχιτεκτονική μηχανολογική για την αναβάθμιση του τζαμί του ΑΠΘ Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης κλπ..

5. Είχε ολοκληρωθεί όλη η επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία για την αναμόρφωση και αναδόμηση 28 παιδικών χαρών εκ των οποίων τις 18 είχε αναλάβει να ολοκληρώσει ο ΤΑΠ. Ήταν έτοιμες και είχαν παραδοθεί από την μελετητική εταιρεία και ακόμα μετά από 4 ολόκληρα χρόνια δεν έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους. Αλλά και πέραν αυτού τις διεκδικεί ο Κορεντσίδης ως δικά του έργα.

6. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων επικαλούμαι περί μελετών είναι η μελέτη και κατασκευή του αύλειου χώρου λυκείων Καστοριάς. Έτοιμη δωρεά ιδιώτη μελετητή που έγινε μετά από διαβούλευση με τους καθηγητές φυσικής αγωγής των λυκείων από το 2018 με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “φιλόδημος” δημοπρατήθηκε μετά 4 χρόνια την άνοιξη του 2023 για να φανεί σαν έργο Κορεντσίδη.

Αντί λοιπόν να απευθύνεται στους πολίτες με νεφελώδεις απόψεις να κατανοήσει και να ξεκαθαρίσει ότι ο ισχυρισμός του ότι ανέβασε κατά 30 εκατομμύρια τον προϋπολογισμό έχει σαν βάση τις δράσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής που είχαν σαν αποτέλεσμα τις υψηλές χρηματοδοτήσεις.

Επιτρέψτε μου αγαπητοί φίλοι να κλείσω τον επίλογο μου με μία ερώτηση που προβληματίζει όλους:

1. Γιατί δεν συντάσσονται πλέον μαζί με τον κύριο κορεντζίδη οι πρώην δύο αντιδήμαρχοι του ο Παπαδόπουλος Τριαντάφυλλος και η Όλγα Θεοχάρη και συντάσσονται με τον κύριο Τσούκα;; τι ξέρουν και δεν ξέρουμε εμείς;;

2. Γιατί ο έως τώρα και επί τετραετία πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου κ Κίμων Μηταλλίδης αποχωρεί και δεν συντάσσεται πλέον με το συνδυασμό ώρα για δουλειά;;

3. Η εξαδέλφη του κ Εριφύλη Κορεντσίδου γιατί δεν πολιτεύεται εκ νέου στο πλευρό του;;

Κύριε Γιάννη Κορεντσίδη γιατί τόση παραπληροφόρηση;; και γιατί τόσος φόβος για την αλήθεια;; και γιατί τόση συκοφαντία αφού η αλήθεια τελικά μας απελευθερώνει…

Οι Καστοριανοί απαιτούν σοβαρότητα και ευθύνη.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις