Σε πανστρατιά διεκδικήσεων καλεί τους φορείς του νομού ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαράλαμπος Καραταγλίδης εν όψει της έλευσης του Πρωθυπουργού στην Δυτική Μακεδονία

Τα λιμνάζοντα ύδατα της αδιαφορίας και της ανεπάρκειας προσπαθεί να ταράξει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό στους πάντες ότι με ψηφίσματα συμβουλίων φωτογραφίσεις δίπλα σε υπουργούς και mediaκή παραπληροφόρηση δεν λύνονται θέματα και δεν προωθούνται τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των φορέων και του τόπου. Ο νομός μας αντιμετωπίζει βαριά μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική κρίση πρωτοφανών διαστάσεων, η οποία επιδρά ακόμη και στη σύνθεση του πληθυσμού, απομειώνοντας την ικανότητά του να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και στις απαιτήσεις των καιρών.

Ο κ Χαράλαμπος Καραταγλίδης ΥΠΟΓΡΑΜΙΖΕΙ:

Δημοσιεύθηκε πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ για επιχειρήσεις με ποσοστά επιδότησης από 75% έως και 100%για την πρόσληψη ανέργων. Αφορά τις επιχειρήσεις όλης της Δυτικής Μακεδονίας οι οποίες όμως μπορούν να προσλάβουν ανέργους από τα μητρώα ανέργων της Κοζάνης και Φλώρινας. Είναι από τα πρώτα προγράμματα τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο σχεδιασμού των προγραμμάτων που σχεδιάζονται για την απολιγνητοποίηση.

Μετά από επαφές που είχε το Επιμελητήριο Καστοριάς με τους αρμοδίους, έλαβε την απάντηση ότι η το πρόγραμμα δεν αλλάζει και ότι στην 2η φάση θα συμπεριληφθεί και η Καστοριά.

Η Καστοριά βρίσκεται εδώ και καιρό στη φάση 0. Ο κλάδος της γουνοποιίας βρίσκεται στο ναδίρ με τις επιχειρήσεις και εργαζομένους σχεδόν σε ολοκληρωτική παύση και με τις προβλέψεις μας για την σεζόν 21-22 ότι δεν θα υπάρξει ανάκαμψη. Ο κλάδος της εστίασης, που δεν περιμένει από τον εξωτερικό τουρισμό όπως η υπόλοιπη Ελλάδα, υπολειτουργεί, το εμπόριο έχει απώλειες μεγαλύτερες από 70 % στον τζίρο του και η αγροτική παραγωγή χτυπήθηκε σοβαρά από τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής με τους αγρότες μας να χάνουν μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους.

Το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση στήριξε την Καστοριά, επιχειρήσεις και εργαζομένους με περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ. Χρηματοδότηση που ήταν ζωογόνος για την περιοχή μας . Τα μέτρα όμως τελείωσαν. Η περιφέρεια επίσης στήριξε τη Καστοριά με ποσά που άγγιξαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Δυστυχώς η Καστοριά διέπετε από ειδικές οικονομικές συνθήκες (καθολικότητα και μονοκαλλιέργεια του κλάδου γούνας ) που επηρεάζουν το σύνολο της τοπικής μας οικονομίας και κοινωνίας. Σαφώς και είναι η ύστατη ώρα να ξανασχεδιαστεί και ανασυγκροτηθεί το παραγωγικό μοντέλο της Καστοριάς θέμα το οποίο έχει θέσει από το 2014 το Επιμελητήριο μας αλλά ακόμα δεν έχει ωριμάσει στην τοπική κοινωνία. Τα κονδύλια που θα προκύψουν από την απολιγνητοποίηση είναι ευκαιρία και μπορούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση ( με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε έτοιμοι με σχέδιο ). Ο δρόμος όμως προς την ανασυγκρότηση είναι μακροπρόθεσμος και δύσκολος. Επενδύσεις θα γίνουν, τα μεγάλα έργα θα ξεκινήσουν και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Σήμερα τι κάνουμε; πως θα συγκρατήσουμε την ανεργία και τον μαρασμό των επιχειρήσεων μας;

Παρόλο λοιπόν που έχουμε το ψήφισμα των 15 σημείων από το Περιφερειακό Συμβούλιο για την δίκαιη μετάβαση που ζητά την ίση αντιμετώπιση των 4 περιφερειακών ενοτήτων με ίσα ποσοστά και ορθή κατανομή προγραμμάτων για το ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΉΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, την εκφρασμένη άποψη των Δήμων μας που συνηγορούν σε αυτό, την ομόφωνη απόφαση και των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Δυτικής Μακεδονίας που συμφωνεί και στηρίζει την εν λόγω απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας , έχουμε αυτήν την προκήρυξη προγράμματος. Εκτός των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων που επέφερε η πανδημία σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που με επιτυχία αντιμετώπισε η Κυβέρνηση, αποδεδειγμένα και με υπομνήματα που έχει συντάξει το Επιμελητήριο η Καστοριά λόγω των ειδικών οικονομικών συνθηκών δεν μπορεί να ανακάμψει, χρειάζονται και άλλα εξιδεικευμένα μέτρα στήριξης.

Εν όψη της επίσκεψης του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Δυτική Μακεδονία, πρέπει σύσσωμοι οι αρμόδιοι φορείς με μια φωνή να αναδείξουν το θέμα.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και μόνο με κρατική παρέμβαση μπορεί να επιτευχθεί ανάσχεση της δομικής κρίσης που υπάρχει στην Καστοριά. Οι προτάσεις είναι έτοιμες ( αν όχι αναστολή επιδότηση όλων των ανέργων, αναστολή της επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις, συμπερίληψη και εφαρμογή των 15 προτάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων του ΔΑΜ, ειδική μέριμνα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, άμεσες αποζημιώσεις για τους αγρότες, ξεκίνημα των εργασιών του φράγματος Νεστορίου κ.α. ) πρέπει να φτάσουν στα υψηλά κλιμάκια, πρέπει να πείσουμε.

Η ανάρτηση του κ Χ Καραταγλίδη

Ακούν, βλέπουν, παρατηρούν και μένουν απαθείς, σαν να μην τους αφορά το πρόβλημα και να μην τους επηρεάζει η όλη κατάσταση. Η πόλη, ο νομός Καστοριάς αυτοκτονούν στην κυριολεξία και οι βασικοί παράγοντες του τόπου εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων παρακολουθούν, φωτογραφίζονται, αλληλοεπαινούνται άπραγοι. Αν στα επόμενα δύο χρόνια δεν διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο σχήμα τοπικής ανασυγκρότησης, ικανό να συνεπάρει όλο τον νομό, η Καστοριά θα πέσει σε απόλυτη παρακμή και μαρασμό. Και κανείς τότε δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί ότι δήθεν δεν γνώριζε ή δεν μπορούσε ή αδυνατούσε να φανταστεί την πορεία των πραγμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τις πολλές, κοινωνικές, οικονομικές, επιχειρηματικές, πνευματικές και άλλες σχολιάζουσες αντιπολιτευτικές δυνάμεις του τόπου…

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις