Γράφει η Όλγα Αντωνίου
Στην Κορησό της Καστοριάς το Σάββατο του Λαζάρου αναβιώνει ένα όμορφο και πολύ παλιό έθιμο. Οι Λαζαρίνες.
Είναι κορίτσια ηλικίας τριών μέχρι δεκαπέντε χρόνων .Ξεκινούν την προετοιμασία καιρό πριν. Συγκεντρώνονται στα σπίτια παρέες και αποφασίζουν για τη νύφη αρχηγό και τη συνοδεία της.
Όνειρο όλων των κοριτσιών του χωριού είναι να συμμετέχουν στο έθιμο. Οι νύφες της προηγούμενης χρονιάς καθοδηγούν τις επόμενες . Ετοιμάζουν τα άσπρα τους φορέματα, τα τραγούδια και τους χορούς που θα παρουσιάσουν.
Το πρωινό του Σαββάτου του Λαζάρου, οι παρέες των κοριτσιών βγαίνουν στο χωριό και τραγουδούν τα κάλαντα κρατώντας στα χέρια τους καλάθια, που γεμίζουν με αυγά και κεράσματα .( Τα αυγά τα πηγαίνουν στην εκκλησία του χωριού όπου βάφονται και μοιράζονται στο εκκλησίασμα το βράδυ της Ανάστασης. ).
Είναι καλοτυχία για κάθε σπιτικό, οπότε η υποδοχή είναι εγκάρδια.
Ένα μικρό μικρούτσικο σπυρί μαργαριτάρι
Το παίρνει η μανούλα του εις το σχολειό να πάει
Κι ο δάσκαλος το καρτερεί, με τη χρυσή τη βέργα.΄
– Ελα παιδί καλό παιδί Που είναι τα γράμματα σου
-Τα γράμματα μου στο σχολειόΚαι ο νους μου στα παιχνίδια
Το μεσημέρι του Σαββάτου οι Λαζαρίνες συγκεντρώνονται στην την πλατεία του χωριού με τη συνοδεία τους και από εκεί κατευθύνονται τραγουδώντας στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου είναι και το νεκροταφείο του χωριού. (Παλαιότερα κάθε νύφη με τη συνοδεία της ξεκινούσε από το σπίτι της και όλες μαζί συναντιόταν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Πήγαιναν επίσης την παραμονή του Λαζάρου και άναβαν τα καντηλάκια παρακαλώντας τον Άγιο να έχουν καλό καιρό). Περιφέρονται τρεις φορές γύρω από την εκκλησία τραγουδώντας το τραγούδι του Λάζαρου.
-Ξύπνα Λάζαρε και μη κοιμάσαι
-Τώρα λάλησαν τα χελιδόνια
-Που ήσουν Λάζαρε, που ήσουν κρυμμένος
-Μεσ’ τη γη παραχωμένος
-Πες μας Λάζαρε, πες μας τι είδες
-Είδα φόβους, είδα τρόμους
-Είδα και πολλούς ανθρώπους.
και τέλος όλες μαζί χορεύουν και τραγουδούν χαρούμενα τραγούδια όπως :
- Άσπρο τριαντάφυλλο φορώ και θέλω να το βάψω……..
- Κίνησε η Γερακίνα, για νερό……..
- Μπαρμπαγιάννη με τις στάμνες………
- Κάτω στο γιαλό κάτω στο περιγιάλι……
- Μήλο μου κόκκινο ρόιδο βαμμένο……. και άλλα
Τα άσπρα τους φορέματα συμβολίζουν το λευκό χιτώνα του Λαζάρου και την Ανάσταση του νεκρού .Είναι πρωτόγνωρο, η γειτονιά των αγγέλων να πλημμυρίζει από παιδικές χαρούμενες φωνές στην άνθιση της φύσης! Στιγμές χαράς και συγκίνησης για τους επισκέπτες !
Είναι έθιμο μοναδικό που αξίζει να το δεις!
.