Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία οικογένεια νεκρού από πτώση κλαδιού αποζημιώνεται από δήμο, ανοίγει τον δρόμο για τις ευθύνες των ΟΤΑ για παρόμοια ατυχήματα, ακόμη και για φυσικές καταστροφές.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ
Το δικαστήριο στο σκεπτικό της απόφασής του, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, κάνει λόγο για ευθύνες «προληπτικού ελέγχου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
«Μπορεί να αφορά υποθέσεις όπως τις καταστροφές από τη «Μήδεια» ή από σεισμούς ή άλλα φυσικά φαινόμενα. Αναδεικνύεται μία υποχρέωση των ΟΤΑ στον προληπτικό έλεγχο των δέντρων για ενδεχόμενα ατυχήματα από φυσικά φαινόμενα», σχολίασε ο δικηγόρος Αντώνης Μικροπανδρεμένος, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση της αγωγής αποζημίωσης. «Δηλαδή πρέπει οι δήμοι να προλαμβάνουν πριν τα φαινόμενα, το ενδεχόμενο ένα δέντρο ή ένα κλαδί να πέσει σε δρόμο και να χτυπήσει αυτοκίνητο ή πεζό κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας», συμπλήρωσε.
Η υπόθεση αφορούσε τον θάνατο 75χρονου έξω από το σπίτι του στις Σέρρες, τον Ιανουάριο του 2014. Ο άτυχος ηλικιωμένος είχε ζητήσει από τον δήμο να κλαδέψει το πεύκο που ήταν σε κοινόχρηστο χώρο και γειτνίαζε με τον δρόμο. Ένα συνεργείο του δήμου ξεκίνησε τις εργασίες κλαδέματος, όμως ο άτυχος ηλικιωμένος δέχτηκε ένα μεγάλο κλαδί στο κεφάλι του. Τραυματίστηκε σοβαρά και ύστερα από νοσηλεία ενός μήνα έχασε τη ζωή του. Παρ’ ότι το πρωτόδικο δικαστήριο δέχτηκε τον ισχυρισμό του οικείου δήμου ότι ο εντεταλμένος σύμβουλος πρασίνου και καθαριότητας είχε πάρει το ειδικό γερανοφόρο όχημα χωρίς άδεια και πως ο εργάτης απασχολήθηκε εθελοντικά στην κοπή των κλαδιών και απέρριψε την αγωγή των συγγενών, το ίδιο δεν έγινε σε δεύτερο βαθμό από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης. Το Δικαστήριο αναγνώρισε ευθύνη του δήμου Σερρών στο ατύχημα που είχε τραγική κατάληξη τον θάνατο του 75χρονου.
Η απόφαση που δείχνει ευθύνες
Με την απόφασή του το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 136.000 ευρώ στη χήρα του ηλικιωμένου, στις δύο κόρες του και στα δύο εγγόνια. Ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του ύστερα από νοσηλεία αρχικά στο νοσοκομείο Σερρών και αμέσως μετά στο ΑΧΕΠΑ από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Στην απόφαση αναγνωρίζεται πέραν όλων των άλλων ότι ο δήμος κατά την εκτέλεση των εργασιών είχε ευθύνη να λάβει όλα τα μέτρα προστασίας διερχομένων. «Προέβησαν στην κοπή των κλαδιών του επίμαχου δένδρου χωρίς να λάβουν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, για την αποτροπή ενδεχόμενου κινδύνου από την πτώση των κλαδιών αυτού, αφού δεν μερίμνησαν για την επίκαιρη σήμανση του συγκεκριμένου σημείου της οδού (τοποθέτηση κατάλληλης προειδοποιητικής πινακίδας, εκκένωση περιβάλλοντος χώρου, απαγόρευση διέλευσης πεζών και τροχοφόρων οχημάτων, τοποθέτηση κόκκινων κορδελών ), ώστε να διεξάγεται ομαλώς και με κάθε δυνατή ασφάλεια για τους πεζούς, η κυκλοφορία, με αποτέλεσμα η πτώση ενός κλαδιού του ως άνω δένδρου να προκαλέσει τον θανάσιμο τραυματισμό του δικαιοπαρόχου των εκκαλούντων», σημειώνεται στο κείμενο της απόφασης.
Δεν υπάρχει ισχυρισμός περί έλλειψης ειδικού τεχνικού προσωπικού
Ωστόσο το σημείο που ανοίγει τον δρόμο για αποζημιώσεις ιδιωτών από δήμου, για ζημίες που σχετίζονται με πτώσεις δέντρων ή κλαδιών, είναι αυτό που αναφέρεται στα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, ακόμη και αν τα δέντρα βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους, εφόσον γειτνιάζουν με τον δρόμο. «Οι Δήμοι είναι αρμόδιοι, μεταξύ άλλων, για τη συντήρηση, επίβλεψη και ασφαλή χρήση από τους πολίτες των χώρων πρασίνου και των κοινόχρηστων χώρων», τονίζεται χαρακτηριστικά στην απόφαση. «Ειδικότερα, επιβάλλεται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοικήσεως ρητή υποχρέωση να προβαίνουν, με επιμέλεια, σε κάθε αναγκαία ενέργεια και να λαμβάνουν προληπτικά, όλα τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψουν την πτώση των δένδρων ή κλαδιών τους, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και ακίνδυνη κίνηση των πεζών και οχημάτων στις παρακείμενες οδούς. Η υποχρέωση αυτή των ως άνω οργανισμών, τεθειμένη πλην λόγων δημοσίου συμφέροντος και προς προστασία των διερχομένων ιδιωτών, εκτείνεται και στους γειτνιάζοντες ή συνεχόμενους προς τους ανωτέρω χώρους, εφόσον, είτε είναι ιδιωτικοί ή κοινόχρηστοι (οικοδομών, πολυκατοικιών, μονοκατοικιών), κατά τρόπον ώστε η ακίνδυνη και ασφαλής διακίνηση, να διασφαλίζεται, κατά τα δεδομένα της κοινής πείρας και τις αρχές της καλής πίστης, με την επέκταση της επιμέλειας και αυτών», αναφέρεται στο διατακτικό.
«Αυτό επιβάλλει ρητή υποχρέωση των ΟΤΑ να λαμβάνουν προληπτικά όλα τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψουν την πτώση των δέντρων ή κλαδιών τους ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και ακίνδυνη κίνηση πεζών και οχημάτων στις παρακείμενες οδούς», σημείωσε ο κ. Μικροπανδρεμένος. Τόνισε μάλιστα ότι το ξεχωριστό της απόφασης είναι επιπλέον ότι η ευθύνη επεκτείνεται και σε δέντρα ιδιωτικών χώρων. «Ακόμη και αν βρίσκονται σε ιδιωτικό χώρο εκτείνονται σε παρακείμενες οδούς», κατέληξε ο συνήγορος της οικογένειας.
.