Η Ισπανική Γρίπη, η χειρότερη επιδηµία του 20ού αιώνα, σάρωσε ολόκληρο τον πλανήτη και άφησε πίσω τουλάχιστον 60 εκατοµµύρια νεκρούς. Τα πρώτα κρούσματα εκδηλώθηκαν στη Γαλλία τον Απρίλιο του 1918 στα βρετανικά συντάγματα στις γαλλικές πόλεις Rouen και Wimereux. Καθώς μετακινούνταν τα στρατεύματα μετακινείτο και η ασθένεια.
.
«Χτύπησε» σε τρία κύµατα, από την άνοιξη του 1918 µέχρι τις αρχές του 1919, και µόλυνε το ένα τρίτο του πληθυσµού της Γης. Απαραίτητο εργαλείο κατά της µολυσµατικής ασθένειας τότε η µάσκα που έγινε από τότε κιόλας πολιτικό σύµβολο, δίχασε και απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο στον δηµόσιο διάλογο.
. .
Οι πολίτες φορούσαν µάσκες, φτιαγµένες συνήθως από γάζα. Στον αγώνα κατά της γρίπης, χιλιάδες νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού κατασκεύαζαν και συναρµολογούσαν µάσκες και καλύµµατα προσώπου. Για τους περισσότερους µετατράπηκαν σε σύµβολο πατριωτισµού σε µιά περίοδο κρίσης.
. .
Οι πρωτεργάτες του κινήµατος κατά της µάσκας τις αποκαλούσαν «φίµωτρα», «ασπίδες µικροβίων» και «παγίδες βρωµιάς». Οι µάσκες έγιναν… ένα σύµβολο κυβερνητικής αυθαιρεσίας και παρεµβατικότητας, ενώ ενέπνευσαν διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις υπογραφών και εκδηλώσεις διαµαρτυρίας. Οι «αρνητές της µάσκας» διαµαρτύρονταν για την εµφάνιση, την άνεση και την ελευθερία τους Υπήρξαν διαµαρτυρίες για τη χρήση µάσκας στον Καναδά, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ενώ εκδηλώθηκαν ακόµα και θανατηφόρες συγκρούσεις.
. .
Η πιο θανατηφόρα καταγεγραμμένη πανδημία ήταν αυτή της ισπανικής γρίπης που εμφανίστηκε σε πολλές χώρες του πλανήτη το 1918. Η ισπανική γρίπη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1914 ανθρώπων στον νομό Καστοριάς.
.
Η χρήση µάσκας πρέπει να γίνει σύµβολο αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσµο, τονίζει εµφατικά ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας, µε τους ειδικούς να επισηµαίνουν ότι τους επόµενους µήνες θα µας συντροφεύει ως το νούµερο ένα µέσο προστασίας έναντι του κορονοϊού…
.