“Οι παλαιοί γλεντζέδες” – Ποντιακό παραμύθι κόμικ (Video)

Παραμύθι για τους παλιούς καιρούς στην Ποντιακή διάλεκτο με απόδοση στα νεοελληνικά, (εικονογραφημένο)

Λέγεται ότι η ιστορία ενός λαού και η γλώσσα του είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Οι ιστορικές περίοδοι και οι περιπέτειες κάθε λαού αντικατοπτρίζονται και στην ιστορία του και στη γλώσσα του.

Η Ποντιακή Διάλεκτος είναι το γλωσσικό όργανο των πρώτων αποίκων του Πόντου, των Ιώνων της Μιλήτου, οι οποίοι ίδρυσαν τη Σινώπη. Αυτή ιδρύει τα Κοτύωρα, Κερασούντα, Τραπεζούντα και άλλες πόλεις. Οι άποικοι ήρθαν σε επαφή με γηγενείς λαούς, τους οποίους είτε κατέστρεψαν είτε εξελλήνισαν. Έμειναν όμως ως απομεινάρια στην Ποντιακή Διάλεκτο κάποιες από τις λέξεις των λαών αυτών.

Η Ποντιακή Διάλεκτος κατάφερε να διατηρήσει αλώβητη τη φυσιογνωμία της και είχε όλους εκείνους τους εσωτερικούς μηχανισμούς να εντάξει μορφολογικά όλες τις ξένες λέξεις στο δικό της κλητικό σύστημα.

Αναμφίβολα η επίδραση της τουρκικής στο λεξιλόγιο της Ποντιακής Διαλέκτου είναι μεν εκτεταμένη, αλλά δεν άλλαξε τη μορφή της. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τουρκικές λέξεις «εξελληνίζονται», δηλαδή εντάσσονται στο κλητικό σύστημα της Ποντιακής και σχηματίζονται πολλά παράγωγα με ελληνικές καταλήξεις. (Γιώτα Ιωακειμίδου)

Εικονογράφηση – Αφήγηση – Επεξεργασία: Γεώργιος Κωνσταντινίδης

ΠΗΓΗ

.Καστοριά Τώρα

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ενα σχόλιο